Malo nade za brzo okončanje rata

U saopštenju iz Kremlja se poručuje da na početku takozvane specijalne vojne operacije niko nije govorio da će ona trajati samo nekoliko dana, javlja Al Jazeerin reporter.

Ruske snage granatirale su predgrađa Kijeva te gradove Harkov i Mariupolj.

Dogovoreno je devet humanitarnih koridora za evakuaciju, ali ne i iz Mariupolja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da od tog grada nije ostalo gotovo ništa te da je u njemu i dalje 100.000 civila.

Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić javlja kako je neizvjesno koliko bi mogli trajati pregovori između Ukrajine i Rusije.

Ukrajinske vlasti traže da se zaustave napadi na ukrajinske gradove, spremni su da priznaju samoproglašene Narodne republike Lugansk i Donjeck, kao i poluotok Krim, te traže sigurnosne garancije.

S druge strane, iz Rusije u posljednje vrijeme govore da ne mogu otkrivati svoje zahtjeve. Ipak, poznato je da je uoči invazije tražili smjenu vlasti u Ukrajini, demilitarizaciju, denacifikaciju, odustajanje od puta prema NATO savezu, a u međuvremenu su rekli kako traže veću zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

U saopštenju iz Kremlja se poručuje da na početku takozvane specijalne vojne operacije niko nije govorio da će ona trajati samo nekoliko dana.

“Iz toga je jasno da nema mnogo prostora za optimizam kada je u pitanju nada da bi rat mogao biti vrlo brzo zaustavljen”, javlja Emir Skenderagić iz Lavova.

Izvor: Al Jazeera