Dokazi Al Jazeere upućuju da Indija gradi tajnu vojnu bazu na Mauricijusu

Satelitske fotografije otkrivaju da se na Agalegi grade dva velika pristaništa i pista duža od tri kilometra.

Jugozapad Indijskog okeana je zona u kojoj je Indiji važno imati mjesto, kažu stručnjaci (Al Jazeera)

Satelitske fotografije, finansijski podaci i dokazi sa lica mjesta koje je dobila Istraživačka jedinica Al Jazeere, navode na zaključak da Indija gradi pomorsku bazu na udaljenom mauricijskom otoku Agalegi.

Vojni eksperti koji su analizirali dokaze Al Jazeere tvrde da će pista koja se trenutno gradi, gotovo sigurno biti korištena za pomorske patrolne misije indijskih snaga.

Glasine i medijski izvještaji o vojnoj bazi pojavili su se prvi put 2018. godine, ali i Mauricijus i Indija negirali su da je projekat osmišljen za vojne svrhe, te su tvrdili da će od tog infrastrukturnog zahvata stanovnici otoka imati koristi.

Komparacija satelitskih fotografija pokazuje povećanu aktivnost na otoku (Maxar)

Satelitske fotografije otkrivaju da se na Agalegi, koja se nalazi oko 1.100 kilometara od glavnog otoka Mauricijusa, a na kojem živi oko 300 ljudi, grade dva velika pristaništa i pista duža od tri kilometra.

Pista za najveće avione

„To je obavještajna lokacija za Indiju, koja služi za širenje zračnog i pomorskog prisustva te zemlje u nastojanju da stekne nadzor nad jugozapadnim dijelom Indijskog okeana i Mozambičkim kanalom“, tvrdi za Al Jazeeru Abhushek Mishra sa Observer Research Foundationa (ORF) iz New Delhija.

„Prema mojim ličnim informacijama i razgovorima sa ljudima iz mojih krugova, baza će biti korištena za naše brodove, a pista će vjerovatno služiti našem avionu P-8I“, dodao je, aludirajući na indijski patrolni avion koji se može koristiti za nadzor, kao i za protupovršinsko i protupodmorničko ratovanje.

Avioni koji lete za Agalegu trenutno na raspolaganju imaju pistu dugu svega 800 metara, koja je dovoljna samo za avione s propelerima mauricijske obalne straže.

Na Agalegi radi oko hiljadu radnika iz Indije (Al Jazeera)

Nova pista, koja se gradi, bit će dugačka kao i one na najvećim svjetskim aerodromima, na koje slijeću najveći avioni.

Samuel Bashfield, istraživač na Koledžu za nacionalnu sigurnost na Nacionalno univerzitetu Australije, rekao je Al Jazeeri da Indijski okean mnogim zemljama ubrzano postaje poželjan za širenje geopolitičkog utjecaja.

„Jugozapad Indijskog okeana je zona u kojoj je Indiji važno imati mjesto na kojem njeni avioni mogu pružiti podršku njihovim brodovima, ali i mjesto koje može poslužiti i kao lanser za njene operacije“, kaže.

„To je apsolutno savršeno mjesto za vojnu bazu“, dodao je.

Iz Indije došli deseci brodova

Koristeći podatke o brodskom prijevozu Al Jazeera je pratila desetke plovila koja su išla iz indijskih luka prema Agalegi da isporuče građevinski materijal.

Fotografije i podaci pokazuju da je, tokom protekle dvije godine, Agalega postala dom stotinama građevinskih radnika koji žive u kampu na sjeveru 12 kilometara dugog otoka.

Avion P-8I se može koristiti za nadzor, kao i za protupovršinsko i protupodmorničko ratovanje (The Aviation Photo Company)

Gradnja je počela nakon što je 2015. godine indijska vlada postigla dogovor sa Mauricijusom.

U maju 2021., tokom zasjedanja parlamenta, premijer Mauricijusa Pravind Jugnauth kategoično je negirao da gradnja služi za vojne svrhe: „Dopustite mi da ponovim, najdirektnije i nedvosmisleno, da ne postoji sporazum između Mauricijusa i Indije o uspostavi vojne baze na Agalegi”.

No, prema mišljenju Bashfielda, to nije cijela istina.

Pista na Agalegi bit će duža od tri kilometra (Al Jazeera)

„Ne postoji realan drugi razlog zašto bi se otok razvijao, osim vojne upotrebe. Svrha baze je da dozvoli indijskoj vojsci, kao u mauricijskoj obalnoj straži, da ima pristup operacijama u toj zoni. Dakle, dok je vlada Mauricijusa upravu kada tvrdi da će gradnja omogućiti bolju povezivost, to sigurno nije glavni smisao projekta“, kaže Bashfield.

‘Odgovor na kinesku ekspanziju’

Indijski glavni cilj je, čini se, odgovoriti na kinesku ekspanziju na Indijski okean.

„Vidimo da Kina šiti utjecaj i da gradi vojne platforme u Indijskom okeanu“, rekao je Bashfield, misleći na kinesku bazu u Džibutiju i pristup nekoliko luka u regiji.

Onda je, tvrdi, Indija odlučila uskočiti u igru.

Maruricijska vlada je na upit Al Jazeere ponovo odgovorila da „nema sporazuma Mauricijusa i Indije o uspostavljanju vojne baze na Agalegi“, te da su građevinski zahvati osmišljeni da poprave „neadekvatnu infrastrukturu“ na otoku, koji će ostati „pod kontrolom Mauricijusa, te da će bilo kakva upotreba od strane neke druge zemlje biti podložna odobrenju mauricijskih vlasti“.

Indijska ministarstva odbrane i vanjskih poslova nisu odgovorili na upit.

Izvor: Al Jazeera