Motoristi z Kaknja – žestoki momci velikog srca

Aktivnosti Moto-kluba ‘Rora’ nisu ograničene na ekstremne i brze vožnje, nepristupačne destinacije i opuštena druženja, nego i nebrojene društveno-odgovorne i humane akcije.

Njihove vožnje podjednako obuhvataju brdske i cestovne relacije, što otvara vrata većem krugu ljubitelja motociklizma (Facebook)

Život ljubitelja motorizma posmatrače sa strane po automatizmu navodi na gas, brzinu, adrenalin i vožnje od kojih se ledi krvi u žilama kao prve asocijacije. Međutim, nerijetko se predrasude koje o njima postoje vrlo brzo demaskiraju, pokazujući drugu stranu “žestokih momaka velikog srca”. Jedna takva priča krije se iza Moto-kluba “Rora“ iz Kaknja, koji uspješno egzistira šest godina. Iako relativno mlad kolektiv, za kratko vrijeme uspijeva profilirati svoje ime ne samo na lokalnom nivou, već i među znatno širom zajednicom motociklista.

Da njihov rad nije ograničen isključivo na ekstremne i brze vožnje, nepristupačne destinacije i  opuštena druženja pokazali su nebrojenim primjerima društveno-odgovornih i humanih akcija. Upravo je navedeno, između ostalog, povod razgovora s Draganom Dojčinovom, predsjednikom Udruženja građana Moto-klub “Rora“.

“Ideja o osnivanju moto-kluba rodila se iz namjere da naš grad dobije prepoznatljiv brend za ljubitelje motociklizma, gdje će se na jednom mjestu artikulisati njihovi interesi. S obzirom na povećano interesovanje za ovaj sport u Kaknju, 2014. godine smo zvanično registrovani kao udruženje građana pod navedenim nazivom. Od tada pa do danas naša zajednica je rasla i slala afirmativne signale široj javnosti, tako da danas brojimo 30 aktivnih članova, koji redovno uzimaju učešće u našim turama i ostalim aktivnostima. Uskoro očekujemo nove članove, a jedini uslovi za članstvo su posjedovanje motora, neophodne opreme, punoljetstvo i spremnost na finansijsku podršku aktivnostima kluba“, ističe Dojčinov.

Osvajanje najvišeg vrha Austrije

Njihove vožnje podjednako obuhvataju brdske i cestovne relacije, što otvara vrata većem krugu ljubitelja motociklizma. Izbor terena zavisi od prethodnog dogovora, pa se nerijetko dešava da se dio članova opredijeli za enduro i motocross dionice, dok se druga grupa upućuje ka nešto daljim cestovnim vožnjama.

Među prekograničnim turama sa zabilježenih više stotina pređenih kilometara na kazaljkama izdvajaju se putovanja u Italiju i Austriju, u okviru kojih je posjećen najviši vrh Austrije Glossglockner (3.798 metara). Radi se o svojevrsnom kultu u svijetu motorizma, na koji se svake godine organizirano upućuju grupe motorista sa raznih meridijana, zbog čega su na tom mjestu neizostavna druženja i razmjene iskustava.

“Svaki pređeni kilometar dobio je svoju cijenu kada smo se našli pred bezgraničnim prostranstvom i horizontom od kojeg sve na trenutak stane. Prizor alpskih masiva prekrivenih snijegom, koji se zadržava tokom cijele godine, bili su dovoljan razlog da se odvažimo na daleko putovanje. Specifičnost ovog mjesta je da je zatvoreno za posjetioce tokom zimskih mjeseci, s obzirom na nanose snijega i opasnost od lavina.Po dolasku smo sreli mnoge kolege motoriste iz različitih zemalja, što je dalo dodatnu čar našem poduhvatu. Ukratko, suština bavljenja motociklizmom kao sportom dolazi na naplatu upravo na takvim mjestima“, prepričava Dojčinov.

U 2020. godini namjera je bila dodati Rumuniju na listu posjećenih zemalja, no pandemija korona virusa zadržala je dvotočkaške ljubimce unutar granica Bosne i Hercegovine. Dojčinov se nada da će 2021. godina donijeti više kilometara vožnje i nove prekogranične ture.

Zaštita životne sredine i netaknute prirode

Kada je u pitanju takmičarski dio, redovno se odazivaju na “Hard Enduro Land of Pyramids“, utrku po obroncima “bosanskih piramida” u Visokom, koja okuplja više stotina zaljubljenika motocross adrenalina. Od ostalih takmičenja, ističu sudjelovanje na “Trećem moto festu Banja Luka 2019“, zatim nastupi na međunarodnoj sportskoj manifestaciji “Utrke ubrzanja“ u Mostaru, kao i participacija na “Off Road Rally Grand Hercegovina”, utrci voženoj na Blidinju.

Jedna od aktivnosti koja se tiče društveno-odgovornog rada članova Moto-kluba “Rora“ je obezbjeđivanje hrane za divljač na udaljenim lokacijama.

“Zahvaljujući veoma dobroj saradnji sa Lovačkim društvom ‘Srndać’ iz Kaknaj, nekoliko posljednjih godina organizujemo dopremanje hrane za divljač na nepristupačne lokalitete tokom zimskih mjeseci, s ciljem očuvanja rijetkog životinjskog fonda koji krasi kakanjske šume. Svjesni smo važnosti zaštite životne sredine i netaknute prirode te ovu aktivnost shvatamo kao plemeniti doprinos višem cilju“, naglašava Dojčinov.

Ukazuje na izuzetno dobru saradnju s lokalnom privredom i Općinom Kakanj, čiju podršku ocjenjuje vrlo značajnom za sportski kolektiv ovakvog profila.

“Trenutno se radi na uspostavi saradnje sa Gorskom službom spašavanja Kakanj, kako bismo stavili na raspolaganje nekoliko terenskih vozila koja posjedujemo u klubu, ukoliko bi se pojavila potreba za hitnim intervencijama na teško dostupna mjesta u slučajevima elementarnih nepogoda“, dodaje Dojčinov.

Planinarski šadrvan na Lipničkom brdu

U Moto-klubu “Rora“ su ponosni i na izgradnju planinarskog šadrvana na Lipničkom brdu (1.459 metara), drugom najvišem vrhu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a koji pripada teritoriji općine Kakanj.

“Motiv za izgradnju šadrvana bila je želja da izaberemo jedinstvenu lokaciju po kojoj ćemo biti prepoznatljivi, a jedan od najviših vrhova ovog dijela Bosne i Hercegovine svakako je idealan povod za takvo nešto. U realizaciji ove namjere imali smo svesrdnu podršku lokalnih privrednika, pri čemu je najizazovniji dio bilo dopremanje materijala zbog udaljenosti samog lokaliteta. Ipak, članovi Moto-kluba ‘Rora’ bili su istrajni u svom naumu, tako da je danas šadrvan mjesto okupljanja ne samo ljubitelja motocrossa, već jednako tako biciklista i planinara. Unutra su smješteni solarni panel za napajanje električnom energijom, kamin i izdvojena prostorija za spavanje, što boravak u ovom objektu čini potpunim, a Lipničko brdo sve atraktivnijim mjestom za posmatranje nepreglednog pejzaža koji se otvara pred očima posmatrača“, ističe Dojčinov.

Da njihov društveno-odgovorni rad ne poznaje granice dokazala je dodjela paketića koju su uoči novogodišnjih praznika upriličili za korisnike Dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama Visoko. Ugodnim iznenađenjem i druženjem s korisnicima ovog centra kakanjski bajkeri su još jednom potvrdili tačnost uzrečice da su motoristi “žestoki momci velikog srca”. Ovo nije prvi puta da članovi Moto-kluba “Rora“ na ovaj način povezuju sportski s humanim aspektom.

“Tradicinalno i drage volje, svake godine uoči Bajrama i novogodišnjih praznika obradujemo osobe u stanju socijalne potrebe. S obzirom na izuzetno tešku godinu koja je iza nas, željeli smo da ovoga puta izmamimo osmijehe na lica mališana i korisnika iz Dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama Visoko. Posebno su ih se dojmili naši motori i četverotočkaš, što će im zasigurno ostati u lijepom sjećanju. Smatram da svaki sportski klub treba iskoristiti potencijal popularnosti i usrećiti one kojima naša pažnja uistinu znači. U obezbjeđivanju paketića, pored vlastitog učešća, imali smo i podršku nekoliko kakanjskih privrednika i ugostitelja, što ovom činu daje širi smisao i vrijednost”, kaže Dojčinov.

BiH – destinacija za motoriste iz cijelog svijeta

Predstojeće aktivnosti kluba i perspektive motorizma u Bosni i Hercegovini imaju optimistične naznake.

“Posljednjih godina evidentni su progresivan razvoj i popularizacija motociklizma kao sporta u našoj zemlji. Posebno je to izraženo kroz djelovanje sve većeg broja klubova, koji međusobno imaju izuzetno razvijenu saradnju, što potvrđuje sve veći broj masovnih događaja, okupljanja i utrka. Mišljenja sam da upravo u tome leži ogroman neiskorišteni potencijal i za razvoj turizma. Bosna i Hercegovina posjeduje netaknute planinske vrhove, rijeke, jezera i prirodne dragocjenosti, što bi se, uz znatnija ulaganja u putnu infrastrukturu, moglo iskoristiti za privlačenje ljubitelja motorizma iz Evrope, ali i ostatka svijeta. Samo je potrebno prepisati već dokazane recepte iz zemalja poput Austrije, Njemačke i Italije, koje su, iz opravdanih razloga, poželjne destinacije za motoriste“, zaključuje Dojčinov.

U ovoj godini fokus rada Moto-kluba “Rora“ bit će proširenje baze članstva, organizacija događaja “Poligon sigurne vožnje“, s ciljem podizanja svijesti o važnosti poštivanja pravila u saobraćaju i povećanja stepena sigurnosti svih učesnika, s naglaskom na motoriste, realizacija prvog moto susreta u Kaknju te veći brojhumanitarnih akcija.

Izvor: Al Jazeera