Iranski parlamentarci: Obogaćivanje uranija kao upozorenje

U jeku američkih i evropskih osuda, Iran je u četvrtak u zoru ubrizgao uranijski plin u centrifuge u pogonu Fordow (EPA)

Iranski parlamentarci su naglasili kako će nuklearni sporazum ostati na snazi sve dok Teheran sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) vezano za obavljanje nadzorne uloge.

Neki od njih su zatražili da se prekinu mjere dodatne saradnje prema Dodatnom protokolu, budući da je četvrti rok prošao bez ostvarivanja ikakvih rezultata.

U jeku američkih i evropskih osuda, Iran je u četvrtak u zoru ubrizgao uranijski plin u centrifuge u pogonu Fordow, u blizini grada Kom, izjavivši da će razina obogaćenosti uranija do subote iznositi 4,5 posto.

Heshmatollah Falahatpisheh, član Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog Parlamenta, kaže da četvrti korak Teherana u smanjivanju svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma ne teži tome da se sporazum ukine u potpunosti, već da upozori ostale strane potpisnice kako bi ispravile stvari i ispunile svoje obaveze prema Iranu.

Falahatpisheh je naglasio kako je njegova zemlja, prema diplomatskim primjedbama, poduzela četiri koraka po pitanju smanjenja obaveza iz nuklearnog sporazuma i Ugovora o neširenju nuklearnog oružja te je optužio Ameriku za potkopavanje ovog sporazuma.

Nuklearni sporazum od 150 stranica

Skrenuo je pažnju na američke sankcije koje su pogodile sve sektore zemlje i dodao da je Teheran počeo prije četiri mjeseca osjećati zabrinutost zbog nastojanja Amerike da potkopa njegova prava u oblasti nauke, tehnologije i nuklearne industrije.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Čak i ako Iran krene prema obogaćivanju uranija na 20 posto, to neće biti prijetnja nuklearnom sporazumu sve dok se proces bude odvijao pod nadzorom međunarodnih posmatrača, istaknuvši da IAEA prati korake smanjivanja obaveza iz nuklearnog sporazuma.

Prema Falahatpishehu, sve što je Iran izgubio zbog potpisivanja nuklearnog sporazuma jeste odustajanje od obogaćivanja uranija na 20 posto.

Sve stavke sporazuma, čiju je primjenu Iran smanjio, samo su mali dio od ukupnog broja stavki ovog sporazuma na 150 stranica.

Prema njegovim riječima, Teheran raspolaže s još mnogo aduta koji mu pružaju mogućnost manevriranja za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, koje su “uništile sve svoje karte”.

Naglasio je da će nuklearni sporazum ostati na snazi sve dok Iran bude sarađivao s IAEA-om kao nadzornim tijelom i dok ne prekine mjere “dobrovoljne” saradnje u okviru Dodatnog protokola.

Gorivo za podmornice i brodove

Mansour Haghighatpour, savjetnik predsjednika iranskog Parlamenta, ističe da koraci njegove zemlje na smanjivanju preuzetih obaveza nisu ništa drugo do odgovor na jednostrano povlačenje SAD-a iz sporazuma i neuspjeh evropske strane da ispuni svoje obaveze.

Skrenuo je pažnju na to da se Iran sada koristi naprednijim centrifugama, poput IR-6, te smatra da su iranskim potezima najviše pogođeni Amerikanci i Evropljani.

Za razliku od Falahatpisheha, Haghighatpour smatra da su četiri koraka uklonila većinu prepreka koje su ometale napredak i razvoj nuklearnog programa te da Iran nije i neće sakriti nijednu svoju nuklearnu aktivnost od posmatrača IAEA-e, uključujući i obogaćivanje uranija na 20 posto ili više, kada to bude potrebno.

Očekuje da će Iran zadržati ovaj “oblik nuklearnog sporazuma”.

Iako se njegova zemlja oslanja na svoj nuklearni program kako bi pokrila 25 posto svojih potreba za energijom, upotreba ove tehnologije neće biti ograničena samo na opskrbu energijom, već će uključivati i desaliniranje vode, medicinski sektor i osiguravanje goriva za podmornice i brodove, prema njegovim riječima.

Seyed Hossein Mousavian, bivši glasnogovornik iranskog nuklearnog pregovaračkog tima, u jednom novinskom članku kaže da su studije IAEA-e pokazale da će državi u 2021. godini biti potrebno 10.000 megavata nuklearne energije, odnosno 12,5 posto njenih potreba za električnom energijom.

‘Neka evropska strana ispuni obaveze’

Prema Mousavianu, Državna organizacija za električnu energiju Irana očekuje da će nivo udjela nuklearne električne energije u zemlji u 2031. godine iznositi 8.000 megavata od ukupno 120.000 megavata.

U tom kontekstu, Seyed Hossein Naghavi Hosseini, glasnogovornika Odbora za nacionalnu sigurnost u Parlamentu, izjavio je za medije da će se nastaviti poduzimati koraci smanjenja obaveza iz nuklearnog sporazuma sve dok evropska strana ne učini nešto kako bi očuvala sporazum i ispunila svoje obaveze.

Također je naglasio potrebu da sljedeći iranski koraci budu efikasniji, pozivajući svoju zemlju da otkaže dobrovoljnu saradnju prema Dodatnom protokolu ukoliko četvrti rok ne donese nikakve rezultate.

Odbacio je mogućnost da će Francuska, Velika Britanija i Njemačka napustiti sporazum kao odgovor na iranske korake.

Naglašava da će se takvi koraci nastaviti sve dok se evropske zemlje ne vrate ispunjavanju svojih obaveza.

Izvor: Al Jazeera