Egipat: Mjesto gdje i sarkazam vodi u zatvor

Uhapšeni blogeri, komičari i aktivisti (Društvene mreže)
Uhapšeni blogeri, komičari i aktivisti (Društvene mreže)

Nakon predstave oko posljednjih predsjedničkih izbora i na vrhuncu ekonomske štednje, čini se da diktatura egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija neće ublažiti svoje represivne mjere, navodi francuski informativni portal Mediapart.

Portal svoje tvrdnje argumentira hapšenjima koja su egipatske sigurnosne snage počele provoditi samo nekoliko sedmica nakon što je Al-Sisi osvojio svoj drugi mandat. U akcijama sigurnosnih snaga privedene su desetine aktivista i komičara pod optužbom da pripadaju terorističkoj skupini.        

Francois Hume-Ferkatadji i Olivia Macadre započeli su svoj poduži izvještaj s pričama o nekoliko osoba koje su nedavno uhapšene i još uvijek se nalaze iza rešetaka, a zatim razmatraju pitanje opravdanosti ovih hapšenja i okolnosti u kojima su se ista dogodila.

Jedna od njih je i Amal Fathy, koja je uhapšena nakon što je na svojom Facebook profilu objavila videosnimak u kojem osuđuje sve veću rasprostranjenost seksualnog uznemiravanja u Egiptu. 

Njen suprug Mohammed Lotfi, inače direktor Egipatske komisije za prava i slobode, kaže da je Amal u svom videosnimku spomenula sve ono što je uznemirava u državi, počevši od administrativne korupcije pa sve do nedavnog poskupljenja cijena javnog prijevoza. 

Jasna poruka

Samo nekoliko dana nakon toga, red je došao i na istaknutog novinara i borca za ljudska prava Waela Abbasa, dobitnika nagrade Vitez novinarstva za 2007. godinu, koji je uhapšen pod manje više istim okolnostima i sličnim motivima.

U brojnim hapšenjima koja se provode pod istom optužbom: pripadnost zabranjenim skupinama i širenje terorističkih ideja, slobode su lišeni i Hazem Abdel Azim, političar koji je nekada bio pobornik Al-Sisija a sada postao njegov oponent, doktor Shadi Ghazali Harb, advokat Haitham Mohammadin, satiričar i bloger Shady Abu Zaid i Youtuber Mohamed Ibrahim Ridwan, poznat kao ‘Mohamed Oxygen’.

Mediapart navodi kako je očito da su meta ličnosti i lideri mišljenja koji imaju veliki broj pratitelja na socijalnim mrežama.

Osvrćući se na ova hapšenja, Sarah Leah Whitson, direktorica Human Rights Watcha za Bliski istok i Sjevernu Afriku je rekla: “Poruka je jasna… kritika i sarkazam su dovoljni da Egipćani budu bačeni  zatvor”.

‘Ništa čudno’

Zapadni diplomatski krugovi u Egiptu polagali su nade da će doći do promjena u Al-Sisijevom odnosu prema opoziciji nakon njegovog reizbora za predsjednika, ali se desila potpuno suprotna stvar. Sasvim je jasno, smatra izvršni direktor Egipatske inicijative za lična prava Gasser Abdel Razeq da “ne idemo u pravcu ostvarivanja veće pravde i slobode, nego prema sve većoj represiji. Al-Sisi je svoj drugi mandat otpočeo s napadima na sekularnu opoziciju”.

Iako je egipatska opozicija postala izuzetno slaba od 2014. godine, egipatske vlasti i dalje strahuju od nje, pogotovo u veoma teškoj ekonomskoj situaciji u državi.   

Wael Eskandar, bloger i aktivista na društvenim mrežama, ne vidi ništa čudno u onome što se događa u Egiptu.

“Do sada je njihova strategija zastrašivanja bila potpuno uspješna, jer se nisu suočili ni sa kakvim međunarodnim osudama zbog onoga što rade. Naprotiv, međunarodna zajednica je ostala nijema, što je ohrabrilo egipatske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zauvjek utišali glasove opozicije. Generalno, to je način da se zemljom vlada sijući strah i teror”.

Prema procjenama nevladinih organizacija, broj političkih zatvorenika u Egiptu od 2013. godine iznosi između 40 i 60 hiljada osoba.

Predsjednički mandat

Egipatske vlasti trenutno rade na reorganizaciji parlamenta kako bi se osigurala puna lojalnost Predstavničkog doma kada se za tim ukaže potreba, budući da Al-Sisi pokazuje interesovanje za promjenom ustava kako bi mogao ostati na vlasti i nakon isteka drugog mandata. To bi zahtijevalo izmjene pojedinih članaka, pogotovo onih koji se tiču broja dozvoljenih mandata.   

Stranka Budućnost domovine osnovana je pred očima Al-Sisija i ima ambicije da postane prva politička opcija u Egiptu. Za samo nekoliko sedmica je uspjela privući više od 250 poslanika koji su odustali od svojih ranijih političkih opcija, iako pravila parlamenta zabranjuju promjenu stranke tokom parlamentarnog mandata.   

Zapravo, ono što se sada dešava je reorganizacija egipatske demokratije, što se očituje u stvaranju jakog parlamentarnog bloka, koji počinje pripremati najbliže pristalice Abdel Fataha al-Sisija i to za suprotstavljanje većinskoj stranci koja već podržava predsjednika.   

Mustapha Kamel Al Sayyid, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kairu, takav korak vidi kao pokušaj zaobilaženja demokratije kako bi se osiguralo da Al-Sisi ostane predsjednik države. Na to se osvrnuo sarkastično, rekavši: “Ne radi se tendenciji prihvatanja opozicione stranke. Ovakvoj formulaciji je svjedočio i Brazil nakon puča 1964. Pod vojnim režimom na vlasti bile su dvije strane koje su razlikovale u tome što je jedna govorila da vladi, a druga da, naravno”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO