Reuters: Trump bolji kandidat za ekonomska pitanja, Biden za očuvanje demokratije

U anketi je Trump viđen i kao bolji kandidat u vezi s vanjskim sukobima i terorizmom, ali je Biden bolji kandidat kada je riječ o reagovanju na ekstremizam i prijetnje po demokratiju.

Anketa Reutersa i istraživačke agencije Ipsos pokazala je da su dva ključna problema za glasače u SAD-u stanje demokratije i ekonomski problemi (Alex Branton, John Locher/AP)

Glasači u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je kandidat Republikanske partije na predstojećim predsjedničkim izborima Donald Trump bolji kandidat kada je riječ o ekonomiji, ali smatraju da je kandidat Demokratske stranke Joseph Biden bolji kandidat kada je riječ o očuvanju demokratije.

Anketa Reutersa i istraživačke agencije Ipsos pokazala je da su dva ključna problema za glasače u SAD-u stanje demokratije i ekonomski problemi, pri čemu je 47 posto anketiranih smatralo da je Trump bolji izbor za taj problem, dok je njih 37 posto reklo da je bolji Biden, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o pitanju imigracija, 44 posto anketiranih smatra da je Trump bolji izbor, dok njih 31 posto smatra da je bolji Biden, a Reuters dodaje da su u 2022. godini 13,9 posto populacije činili imigranti, što je najveći postotak u ovom stoljeću.

Porast popularnosti Trumpa

Trump je viđen i kao bolji kandidat kada je riječ o vanjskim sukobima i terorizmu sa 40 posto prema 35, ali je Biden bolji kandidat kada je riječ o pitanju reagovanja na ekstremizam i prijetnje po demokratiju, sa 39 posto prema 33, što je prema ispitanicima drugi najveći problem u SAD-u.

Biden, također, vodi kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti sa 40 posto prema 29.

U prethodnim anketama Reutersa i Ipsosa Biden i Trump su bili u najvećoj mjeri izjednačeni, ali je u pojedinim saveznim državama uočen porast popularnosti Trumpa.

Izvor: Agencije