Čelnici zemalja EU-a na sastanku pregovaraju o vodećim pozicijama bloka

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Njemica iz redova narodne stranke, traži podršku za svoj drugi mandat.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Olivier Hoslet/EPA)

Vođe zemalja članica Evropske unije u ponedjeljak se sastaju na posebnom samitu kako bi raspravili o raspodjeli vodećih dužnosti u evropskim institucijama u sljedećem institucionalnom ciklusu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Njemica iz redova narodne stranke, traži podršku za svoj drugi mandat.

Njena grupacija u Evropskom parlamentu, Evropska narodna stranka (EPP), jasno je pobijedila na ovomjesečnim evropskim izborima, što je osnažilo njene izglede za drugi petogodišnji mandat.

Međutim, i dalje joj je potrebna podrška nekoliko drugih političkih grupa u parlamentu, kao i podrška većine vođa zemalja članica Unije.

“Jasno je da nakon rezultata izbora sve ide u prilog drugom mandatu Ursule von der Leyen”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu u subotu.

Kadroviranje u EU

Budući predsjednik Evropskog vijeća i budući visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku će, također, vjerovatno biti teme razgovora na radnoj večeri vođa članica u ponedjeljak u Briselu.

Bivši portugalski premijer Antonio Costa se smatra vjerovatnim kandidatom za mjesto predsjednika Vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas kandidatkinjom za buduću šeficu diplomatije.

Vođe zemalja članica će se ponovno sastati iduće sedmice na redovnom samitu. Očekuje se da će do tada planovi o kadroviranju biti finalizirani, nakon čega će njihovo provođenje biti samo formalnost.

Ne budu li finalizirani, vođe će nastaviti pregovore o ključnim pozicijama u evropskim institucijama.

Izvor: Agencije