Sud u Hong Kongu proglasio 14 demokratskih aktivista krivim za subverziju

Dvije osobe oslobođene u značajnom suđenju za nacionalnu sigurnost usmjerenom na demokratske aktiviste i političare.

Veliki broj policajaca ispred suda [Tyrone Siu/Reuters]

Sud u Hong Kongu proglasio je 14 od 16 aktivista i političara krivim za subverziju u najvećem suđenju ikada na kineskom teritoriju, prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti koji je nametnuo Peking.

Sudije, određene za suđenje u slučajevima pokrenutim prema zakonu o sigurnosti iz 2020, koji ne dopušta suđenja s porotom, podijelili su obrazloženje svoje odluke u dokumentu od 319 stranica objavljenom na internetu.

Grupa je bila među 47 ljudi, uključujući neke od najistaknutijih pristalica demokratije u Hong Kongu, zaduženih tokom neslužbenih predizbora 2020. za odabir kandidata demokratskog tabora za izbore za zakonodavno vijeće, koji su kasnije odgođeni.

Mnogi od njih su u pritvoru otkako su uhapšeni u januaru 2021.

Dvojica optuženih – advokat i bivši okružni vijećnik Laurence Lau te socijalni radnik i, također, bivši okružni vijećnik Lee Yue-shun – oslobođeni su optužbi, čime su postali prvi ljudi koji su oslobođeni optužbi po zakonu o nacionalnoj sigurnosti otkako je stupio na snagu gotovo četiri godine prije. Lau, jedan od rijetkih optuženika kojem je odobrena jamčevina, organizirao je vlastitu odbranu.

Preostali optuženici priznali su krivicu.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je grupa planirala iskoristiti svoje položaje u zakonodavnom vijeću – ako budu izabrani – kako bi blokirali godišnji budžet Hong Konga, u potezu koji bi natjerao čelnika grada da odstupi i raspusti zakonodavno tijelo.

Većina optuženih je u pritvoru od hapšenja u januaru 2021. [Chan Long Hei/AP Photo]

Sudije su rekle da su zauzele široko tumačenje zakona o sigurnosti i da se slažu s tužiteljstvom da bi navodni plan grupe doveo do “političke nestabilnosti koja bi dovela do ustavne krize”.

U izjavi nakon odluke Maya Wang, vršiteljica dužnosti direktorice Human Rights Watcha za Kinu, rekla je da presuda pokazuje “potpuni prezir” u Hong Kongu prema demokratskim političkim procesima i vladavini prava.

“Demokratija nije zločin, bez obzira na to što Kineska vlada i njen odabrani hongkonški sud mogu reći”, rekao je Wang. “Peking je obećao građanima Hong Konga opće pravo glasa. Peking je taj koji se treba smatrati odgovornim za opetovano kršenje ovih obećanja i za otvoreno brisanje osnovnih ljudskih prava garantovanih u hongkonškim zakonima i funkcionalnom ustavu.”

Direktorica Amnesty Internationala za Kinu Sarah Brooks u međuvremenu je izjavila da je odluka “najokrutnija ilustracija do sada”, da je zakon o sigurnosti “korišten kao oružje za ušutkavanje neslaganja”.

Izvor: Al Jazeera