Putin Zelenskog naziva nelegitimnim, priznaje samo ukrajinski parlament

Posljednjih sedmica rusko vodstvo pokušava dovesti u pitanje legitimitet Zelenskog ukazujući na navodno kontradiktorne zakone u Ukrajini.

Putinove izjave smatraju se pokušajem potkopavanja kredibiliteta ukrajinskog čelnika u inostranstvu, uoči mirovnog samita u Švicarskoj 15. i 16. juna (Sputnik/Mikhail Metzel/Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je ponovno doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekavši da će priznati samo ovlasti parlamenta te zemlje u Kijevu.

Putin je rekao da, prema ukrajinskom ustavu, vanredno stanje nalaže da se proširuju ovlasti Vrhovne Rade, ali ne i predsjednika, piše dpa, prenosi Hina.

Ukrajinski advokati kažu da je proširenje ovlasti predsjednika Volodimira Zelenskog pokriveno drugim zakonima.

Zapadni saveznici Ukrajine nastavljaju priznavati Zelenskog kao legitimnog predsjednika zemlje.

Ukrajina ne planira nove izbore

Bez uvođenja vanrednog stanja, njegov prvi mandat završio bi 20. maja, ali zbog sveobuhvatne ruske invazije i ruske okupacije velikih dijelova zemlje, Ukrajina ne planira nove izbore.

Posljednjih sedmica rusko vodstvo pokušava dovesti u pitanje legitimitet Zelenskog ukazujući na navodno kontradiktorne zakone u Ukrajini.

Putin, koji je najnovije komentare dao u utorak u Taškentu na kraju svoje državne posjete Uzbekistanu, posljednjih se dana fokusira na to pitanje.

Tokom nedavne posjete Pekingu, rekao je da je potrebno stručno mišljenje kako bi se razjasnilo je li Zelenski još uvijek zakonito na dužnosti. Zatim je, tokom putovanja u Bjelorusiju, inistirao na tome da ukrajinski predsjednik više nije legitiman.

Potkopavanje kredibiliteta Zelenskog

Putinove izjave smatraju se pokušajem potkopavanja kredibiliteta ukrajinskog čelnika u inostranstvu, uoči mirovnog samita u Švicarskoj 15. i 16. juna.

Neki ukrajinski protivnici Zelenskog također su doveli u pitanje legitimnost njegovog ostanka na vlasti.

Zelenski je odgovorio optuživši Putina da sam nije legitimno na vlasti jer je promijenio ustav prije tri godine kako bi ostao na dužnosti.

Kijev je pozvao Zapad da više ne priznaje Putina nakon ruskih predsjedničkih izbora u martu, koji su ostali u sjeni optužbi za manipulaciju.

Izvor: Agencije