Ubistva i pokušaji atentata na vođe u Evropi: Od pape do Đinđića

Mete napada u posljednjih 50 godina bili su brojni istaknuti evropski političari.

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u srijedu iz vatrenog oružja, postavši posljednji evropski čelnik koji je bio meta pokušaja atentata (REUTERS/Stringer)

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u srijedu iz vatrenog oružja, postavši posljednji evropski čelnik koji je bio meta pokušaja atentata.

Dok su pokušaji atentata na čelnike u Evropi bili relativno rijetki u posljednjih 50 godina, mete napada u tom periodu bili su brojni istaknuti evropski političari, piše Hina, pozivajući se na Reuters.

Švedska ministrica vanjskih poslova i vodeća socijaldemokratska političarka Anna Lindh smrtno je ranjena nožem u robnoj kući u centru Stockholma u septembru 2003. Napadač je uhapšen dvije sedmice kasnije i osuđen na doživotni zatvor.

Ubistvo Đinđića u Beogradu

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je u martu 2003. u Beogradu. Đinđić je bio prozapadni političar koji je predvodio svrgavanje Slobodana Miloševića 2000. godine.

Francuski predsjednik Jacques Chirac preživio je pokušaj atentata u julu 2002. tokom vojne parade na Dan pada Bastille, nakon što je napadač prema njemu ispalio hitac i promašio.

Poznati nizozemski političar koji je kritizirao imigracije i islam Pim Fortuyn ubijen je u maju 2002, devet dana prije opštih izbora. Upucao ga je i ubio aktivist za prava životinja.

Njemački političar Wolfgang Schaeuble ostao je djelimično paraliziran nakon što je upucan tri puta na predizbornom skupu nekoliko dana nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. Nakon toga je bio zastupnik u parlamentu i ministar. Preminuo je prošle godine.

Švedski socijaldemokratski premijer Olof Palme ubijen je u atentatu na ulici u centru Stockholma u februaru 1986. dok je hodao kući sa suprugom nakon posjete kinu. Osumnjičenik, koji je osuđen 1988, na kraju je oslobođen u žalbenom postupku.

Britanska premijerka Margaret Thatcher, poznaza kao “Čelična lady”, za dlaku je izbjegla veliku eksploziju u hotelu u kojem je odsjela u Brightonu. Bombu su prije konferencije Konzervativne stranke postavili pripadnici Irske republikanske armije (IRA). U eksploziji je poginulo pet osoba.

Napad na papu Ivana Pavla II

Papa Ivan Pavlo II ustrijeljen je na Trgu Svetog Petra u srcu Vatikana u maju 1981.

Zadobivši dvije rane iz vatrenog oružja, ipak je preživio, a nekoliko godina kasnije njegov napadač zatražio je i dobio pomilovanje italijanskog predsjednika Carla Ciampija.

Bivšeg premijera i predsjednika italijanskih demokršćana Alda Moroa oteli su pripadnici krajnje ljevičarske grupe Crvene brigade u martu 1978. i u zamjenu za njegovo puštanje tražili oslobađanje zatvorenika. Oko dva mjeseca kasnije pronađen je mrtav u prtljažniku automobila.

Ubrzo nakon što je postao španski premijer u posljednjim godinama diktatora Francisca Franca, Luisa Carrera Blanca ubila je u bombaškom napadu na ulici u Madridu baskijska grupa ETA.

Izvor: Agencije