Pitanja o jevrejskoj religiji i podršci Izraelu na testu za njemačko državljanstvo

Osim obaveze poštivanja ustava, od kandidata će se sada tražiti i obavezivanje na zaštitu jevrejskog života u Njemačkoj.

Skup podrške Izraelu ispred Brandenburške kapije u Berlinu (REUTERS/Annegret Hilse)

Izvještaj lista The Times of Israel navodi da će test koji se polaže za dobivanje njemačkog državljanstva u narednom periodu uključivati i pitanja o jevrejskoj religiji i državi Izrael, a da je takav potez usmjeren na borbu protiv antisemitizma među podnosiocima zahtjeva.

Nancy Faeser, ministrica unutrašnjih poslova Njemačke, izjavila je za njemački sedmičnik Der Spiegel, u izdanju od četvrtka, da će “antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema čovječanstvu spriječiti dobivanje državljanstva”.

”Svako ko ne dijeli naše vrijednosti ne može dobiti njemački pasoš”, dodala je.

U novom testu, koji se polaže prilikom podnošenja zahtjeva za njemačko državljanstvo, kandidatima može biti postavljeno pitanje o nazivu jevrejske bogomolje, godini osnivanja Izraela ili o posebnoj historijskoj odgovornosti Njemačke prema Izraelu.

”Sankcije za negiranje holokausta i zahtjevi za članstvo u jevrejskim sportskim klubovima će, također, biti neka od mogućih pitanja”, navodi se u časopisu.

Osim obaveze poštivanja ustava, od kandidata će se sada tražiti i obavezivanje na zaštitu jevrejskog života u Njemačkoj.

Zaštita Jevreja

Njemačka koalicijska vlada lijevog centra, koju predvodi kancelar Olaf Scholz više puta je obećavala da će zaštititi njemačku jevrejsku zajednicu od rastućeg antisemitizma.

Njemačka je nedavno pristala na ublažavanje svojih strogih zakona o državljanstvu, što je dovelo do smanjenja perioda neophodnog za podnošenje zahtjeva za dobivanje pasoša i popuštanja pravila o posjedovanju dvojnog državljanstva.

U normalnim okolnostima kandidati će moći podnijeti zahtjev za državljanstvo nakon pet godina boravka u Njemačkoj, dok je taj period ranije iznosio osam godina. U slučajevima kada su podnosioci zahtjeva ”izuzetno dobro integrirani”, naturalizacija bi mogla biti moguća nakon tri godine.

Reforma njemačkog zakona o državljanstvu bila je jedno glavnih obećanja koje je vlada dala kada je došla na vlast krajem 2021. godine.

Izvor: Agencije