Macron i Scholz ‘jedinstveni’ u stavu: Kupit ćemo još više oružja za Ukrajinu

Ovaj sastanak trebao je zatvoriti fazu razmirica koje su uslijedile nakon konferencije o podršci Ukrajini u Parizu 26. februara, koja je oslabila poruku zapadnog jedinstva prema Moskvi.

Tri zemlje su 'jedinstvene' i 'odlučne' nikada ne dopustiti Rusiji da pobijedi i podržavati ukrajinski narod do kraja, naglasio je francuski predsjednik. (Hannibal Hanschke/EPA-EFE) (EPA)

Olaf Scholz i Emmanuel Macron na samitu u Berlinu s poljskim premijerom Donaldom Tuskom izrazili su “jedinstvo” oko pomoći Ukrajini, nakon sedmica napetosti o strategiji koju treba usvojiti prema Moskvi.

“Danas je, više nego ikada, naše jedinstvo naša snaga, a prije svega naše tri države, Njemačka, Poljska i Francuska, snose posebnu odgovornost”, izjavio je njemački kancelar, prenosi Hina, pozivajući se na navode AFP-a.

“Konkretno, kupit ćemo još više oružja za Ukrajinu, na cijelom svjetskom tržištu”, rekao je nakon sastanka.

“Tri zemlje su ‘jedinstvene’ i odlučne nikada ne dopustiti Rusiji da pobijedi i podržavati ukrajinski narod do kraja”, naglasio je francuski predsjednik.

Zlonamjerne glasine

“Nastavit ćemo kao što smo radili od prvog dana, nikada nećemo preuzeti inicijativu za bilo kakvu eskalaciju”, dodao je, kao da želi umiriti svoje saveznike nakon izjava iz februara o mogućem slanju trupa u Ukrajinu u budućnosti.

Ovaj sastanak trebao je zatvoriti fazu razmirica koje su uslijedile nakon konferencije o podršci Ukrajini u Parizu 26. februara, koja je oslabila poruku zapadnog jedinstva prema Moskvi.

Olaf Scholz kategorički je odbacio mogućnost slanja vojnika na ukrajinsko tlo.

Nesuglasice su dodatno porasle prošle sedmice kada je Macron u Pragu rekao da se Evropa nalazi u trenutku “u kojem ne bi bilo primjereno biti kukavica”.

Posredništvo Tuska možda je pomoglo ublažiti tenzije, ocjenjuje agencija France Presse.

Poljski premijer, bivši predsjednik Evropskog vijeća, odbacio je “zlonamjerne glasine” o nesuglasicama.

Trojica čelnika, koji se sastaju u formatu poznatom kao “Weimarski trokut”, sastat će se na samitu EU-a u Briselu 21. i 22. marta, a potom u Poljskoj početkom ljeta, najavio je Donald Tusk.

Izvor: Agencije