Od Hamasa do halala: Kako se govor mržnje protiv muslimana širi Indijom

Uoči nacionalnih izbora novi izvještaj mapira govor mržnje širom Indije, ko stoji iza njega i teorije zavjere koje se koriste za raspirivanje mržnje prema muslimanima.

Prema izvještaju, 498 događaja govora mržnje (75 posto) dogodilo se u državama kojima vlada BJP ili na teritorijama kojima on efektivno upravlja uz posredovanje centralne vlade (Saurabh Das/AP Photo)

Piše: Yashraj Sharma

Indija je u prosjeku imala gotovo dva događaja dnevno s govorom mržnje protiv muslimana u 2023. godini, a tri od svaka četiri takva događaja, ili 75 posto, dogodila su se u državama kojima vlada stranka Bharatiya Janata, indijskog premijera Narendre Modija, otkrio je izvještaj objavljen u ponedjeljak.

Događaji na kojima je zabilježen govor mržnje dostigli su vrhunac između augusta i novembra 2023. godine, razdoblja političkih kampanja i izbora u četiri velike države, prema izvještaju koji je objavila India Hate Lab (IHL), istraživačka grupa sa sjedištem u Washingtonu.

Dok se Indija sprema za nacionalne izbore u narednim mjesecima, prvi izvještaj te vrste IHL-a prikazuje širenje govora mržnje protiv muslimana širom zemlje. Grupa je dokumentovala ukupno 668 događaja na kojima je zabilježen govor mržnje.

Od prošlog mjeseca, internetska stranica IHL-a je nedostupna u Indiji nakon što je vlada blokirala u skladu s kontroverznim Zakonom o informacijskoj tehnologiji iz 2000. Vlada je, također, blokirala stranicu Hindutva Watch, koja nezavisno prati zločine iz mržnje i koju, također, vodi osnivač IHL-a.

Novi izvještaj, u kojem je prvi put istraživačka grupa pratila događaje s govorom mržnje u Indiji tokom godinu dana, prati kako su se ti događaji geografski proširili širom Indije, okidače iza tih događaja i vrijeme kada su se desili.

Koja su indijska žarišta govora mržnje?

Grupa je dokumentirala ukupno 668 događaja s govorom mržnje u 18 država i tri federalne teritorije. Indijske države u kojima je zabilježeno najviše ovakvih događaja su: Maharashtra na zapadu sa 118 incidenata, Uttar Pradesh na sjeveru sa 104 incidenta i Madhya Pradesh u centralnoj Indiji sa 65 incidenata.

Te tri države su među najvećim biračkim bazama, trenutno njima vlada BJP i zajedno učestvuju u 43 posto ukupnih događaja na kojima je zabilježen govor mržnje u 2023.

Ali ni relativno manje države, poput Haryane i Uttarakhanda u sjevernoj Indiji, nisu bile imune.

Dok je Haryana svjedočila 48 događaja s govorom mržnje, ili oko 7,2 posto, događaji u Uttarakhandu činili su 6 posto – obje države su, također, među novim žarištima antimuslimanskog nasilja. Sedam ljudi je poginulo, a više od 70 povrijeđeno u nasilju u regiji Nuh u Haryani u augustu 2023. Ranije ovog mjeseca, pet muslimana je ubijeno u Haldwani u državi Uttarakhand, dok su protestovali zbog rušenja džamije i vjerske škole u gradu.

Prem Shukla, nacionalni glasnogovornik BJP-a, rekao je za Al Jazeeru da se stranka suprotstavlja “islamskim fundamentalističkim snagama” i tvrdi da podaci IHL-a predstavljaju “pristranu sliku situacije”.

“Druge takozvane sekularne države ciljaju hinduističku većinsku zajednicu govorom mržnje, ali niko neće govoriti o tome”, rekao je Shukla u telefonskom intervjuu. Također je odbacio izvještaj IHL-a, navodeći da su se oni koji stoje iza njega “zakleli uništiti BJP”.

Ko upravlja državama s najviše govora mržnje?

Prema izvještaju, 498 događaja s govorom mržnje, koji čine 75 posto od ukupnog broja, dogodilo se u državama kojima vlada BJP ili na teritorijama kojima on efektivno upravlja uz posredovanje centralne vlade. Među deset država s najviše govora mržnje, u šest je vladao BJP tokom cijele godine. Ostale tri države, Rajasthan, Karnataka i Chhattisgarh, imale su zakonodavne izbore 2023. godine, na kojima je promijenjena vlast: Rajasthan i Chhattisgarh prešli su iz ruku opozicijske Kongresne stranke u ruke BJP-a, a Karnataka iz ruku BJP-a u ruke Kongresne stranke. Biharom, posljednjom od deset država s najviše govora mržnje, vladala je opozicijska koalicija sve do prošlog mjeseca, kada je njen glavni ministar promijenio stranu i pridružio se savezu predvođenom BJP-om.

Više od 77 posto govora koji su uključivali direktan poziv na nasilje nad muslimanima je, također, održano u državama i teritorijama kojima upravlja BJP.

Trećinu svih događaja s govorom mržnje koje je dokumentirao IHL organizirale su dvije ekstremno desničarske organizacije, Vishwa Hindu Parishad (VHP) i Bajrang Dal, koje su povezane s Rashtriya Swayamsevak Sanghom (RSS), ideološkim mentorom BJP-a. Centralna obavještajna agencija Sjedinjenih Američkih Država je 2018. označila VHP i Bajrang Dal kao „vjerske militantne organizacije“.

“Naša analiza pokazuje da je govor mržnje protiv muslimana normaliziran i postao dio indijske društveno-političke sfere”, rekao je Raqib Hameed Naik, osnivač IHL-a. „Predviđamo masovnu upotrebu antimuslimanske mržnje tokom predstojećih općih izbora kako bi se polarizirali glasači.

Koje se provokacije koriste na događajima s govorom mržnje?

Izvještaj je dokumentirao da se 63 posto od ukupno 668 događaja s govorom mržnje odnosilo na islamofobne teorije zavjere.

Teorije su uključivale “ljubavni džihad”, navodni fenomen u kojem muslimanski muškarci namame hindu žene da se udaju za njih i pređu na islam; “zemaljski džihad” koji tvrdi da muslimani zauzimaju javna zemljišta, gradeći vjerske objekte ili održavajući molitve; “halal džihad” koji na islamske prakse gleda kao na ekonomsko isključivanje nemuslimanskih trgovaca i “populacijski džihad” koji tvrdi da se muslimani razmnožavaju s namjerom da na kraju brojčano nadmaše i dominiraju drugim stanovništvom.

Sve ove teorije zavjere su razotkrivene: vladini podaci, naprimjer, pokazuju da stope nataliteta muslimana padaju brže od onih u bilo kojoj drugoj većoj zajednici u Indiji.

Više od 48 posto ovih događaja bio je između augusta i novembra, razdoblja u kojem su održani nacionalni izbori u četiri velike države.

Reagujući na izvještaj IHL-a, Amnesty International je pozvao indijske vlasti da stanu ukraj porastu govora koji pozivaju na nasilje i mržnju protiv vjerskih manjina.

“[Vlasti] moraju poduzeti konkretne mjere za suzbijanje stereotipa, iskorjenjivanje diskriminacije i poticanje veće jednakosti”, rekao je za Al Jazeeru Aakar Patel, predsjednik odbora Amnesty International India.

Aktivisti različitih ljevičarskih organizacija uzvikuju slogane tokom protesta zbog govora mržnje u New Delhiju, 27. decembra 2021. [Manish Swarup/AP Photo]

Koje je najnovije oružje mržnje koje se koristi protiv indijskih muslimana?

Od 7. oktobra indijske krajnje desničarske grupe koriste napad Hamasa na južni Izrael i izraelski rat protiv Gaze koji je u toku kako bi potaknule strahove i mržnju protiv indijskih muslimana.

Od 7. oktobra do 31. decembra 2023. jedan od svakih pet događaja na kojima je zabilježen govor mržnje pozivao se na izraelski rat, što je fenomen koji je dostigao vrhunac u novembru, stoji u izvještaju IHL-a.

Pravin Togadia, osnivač i trenutni predsjednik Antarrashtriya Hindu Parishad, rekao je na događaju u Haryani 20. novembra: “Danas je na redu Izrael. Ta ista Palestina se uzdiže u našim selima i našim ulicama. Spašavanje našeg prosperiteta, naših žena od njih veliki je izazov za nas.”

Istog mjeseca Kapil Mishra, vođa BJP-a, rekao je: “Ono s čim se Izrael suočio je ono s čime se suočavamo već 1.400 godina”.

Analitičari govore kako se Indija, također, pojavila kao epicentar dezinformacija o izraelskom ratu protiv Gaze, koje se šire internetom.

Izvor: Al Jazeera