Scholz najavio ispunjenje cilja od dva posto BDP-a za NATO

Njemački kancelar je rekao da se vojska i njemačka odbrambena industrija sada mogu osloniti na predanost Berlina da ispuni NATO-ov cilj izdvajanja za odbranu od dva posto.

Scholz je rekao da se njemačka i evropska odbrambena industrija moraju prebaciti na masovnu proizvodnju oružja (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da odbrambene kompanije mogu računati na to da će njegova vlada povećati vojna izdvajanja i da će ispuniti obavezu izdvajanja od dva posto BDP-a na odbranu NATO-a, javlja Hina.

Scholz je to najavio nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump zadnjih dana izazvao bijes među američkim saveznicima sugerirajući da Sjedinjene Američke Države možda neće zaštititi od potencijalne ruske invazije članice NATO-a koje ne troše dovoljno na odbranu.

Dok je bio na dužnosti, Trump je javno kritizirao zemlje koje nisu ispunile cilj NATO saveza da izdvoje dva posto bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

Scholz je rekao da se njemačka i evropska odbrambena industrija moraju prebaciti na masovnu proizvodnju oružja jer je rat u Ukrajini razotkrio kako se evropski proizvođači bore da zadovolje potražnju za municijom.

Scholz je u ponedjeljak bio u posjeti mjestu buduće Rheinmetallove fabrike oružja u centralnoj Njemačkoj.

Više učiniti da bi se podržala Ukrajina

“Moramo napraviti odmak od manufakturne prema masovnoj proizvodnji odbrambene opreme”, rekao je Scholz.

“Ne samo SAD, već sve evropske zemlje moraju učiniti još više kako bi podržale Ukrajinu. Dosad dana obećanja nisu dovoljna. Nije dovoljna sama snaga Njemačke”, kazao je.

Njemački kancelar je rekao da se vojska i njemačka odbrambena industrija sada mogu osloniti na predanost Berlina da ispuni NATO-ov cilj izdvajanja za odbranu od dva posto.

“To je hitno potrebno. Na to nas tjera surova stvarnost: ne živimo u doba mira”, dodao je Scholz.

Dodao je da evropske države moraju objediniti svoje narudžbe oružja kako bi pomogle industriji ispuniti dugoročne obaveze.

Rheinmetal povećava proizvodnju

Rheinmetall, jedan od najvećih proizvođača topničkih i tenkovskih granata u svijetu, počeo je povećavati proizvodnju nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je razotkrila nestašicu i dovela evropske proizvođače u situaciju da se bore da zadovolje potražnju.

“Izgradnja naše nove tvornice izravan je rezultat vremena koje se mijenja”, rekao je izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger.

Nova tvornica, čija se proizvodnja očekuje sljedeće godine, doprinijet će izradi oko 200.000 topničkih granata svake godine.

Rheinmetall je objavio da planira uložiti 300 miliona eura i otvoriti oko 500 novih radnih mjesta.

Cilj mu je biti u mogućnosti pokriti potražnju Bundeswehra za municijom proizvedenom u Njemačkoj i također garantirati isporuke zemljama partnerima u slučaju krize.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada