Bivši šef njemačkih obavještajaca pod nadzorom zbog ekstremizma

S pozicije šefa agencije BfV Maassen je smijenjen 2018. jer se sumnjalo da umanjuje nivo nasilja krajnje desnice nad migrantima u istočnom gradu Kemnicu.

Hans-Georg Maassen je objavio planove za pretvaranje njegove ultrakonzervativne grupe Verteunion u političku stranku (Reuters)

Njemačka obavještajna agencija stavila je pod nadzor svog bivšeg šefa Hans-Georga Maassena, sada desničarskog političara, zbog ekstremističkih stavova, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Maassen je objavio pismo obavještajne službe BfV njegovom advokatu nakon što su njemački mediji javili kako ta agencija, na čijem je čelu bio od 2012. do 2018. godine, ima njegov dosije u kategoriji desničarski ekstremizam.

S pozicije šefa agencije BfV Maassen je smijenjen 2018. jer se sumnjalo da umanjuje nivo nasilja krajnje desnice nad migrantima u istočnom gradu Kemnicu.

On je potom postao glasna, iako marginalna ličnost na krajnje desnom polu konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke koju je vodila bivša kancelarka Angela Merkel.

Formiranje stranke

Maassen je bio kandidat stranke CDU na parlamentarnim izborima 2021. godine, ali nije izabran za zastupnika.

Lideri CDU-a su prošle godine pokrenuli postupak isključivanja Maassena iz stranke, poslije njegove objave na Twitteru da su “rasizam nad bijelcima i goruća želja da Njemačka nestane” usmjerenje “pokretačkih snaga u političkoj i medijskoj sferi”.

Prethodnih je sedmica objavio planove za pretvaranje njegove ultrakonzervativne grupe Verteunion u političku stranku.

U subotu je na platformi X objavio da napušta CDU, vodeću opozicijsku stranku u Njemačkoj, navodeći da je ona sada “varijanta socijalističkih stranaka, a ne alternativa njima”.

Izvor: Agencije