Više od 70 rudara poginulo u urušavanju ilegalnog okna

Zvaničnici iz Malija su potvrdili da se nastavlja potraga za nestalim rudarima izrazivši bojazan da bi broj žrtava mogao biti i veći

Zanatski rudar zaviruje u mali rudnik dok njegov kolega radi, u Maliju 2012. (Reuters)

Zvaničnici u Maliju saopćili su da je više od 70 ljudi poginulo nakon što se obrušilo okno neregularnog rudnika zlata i potvrdili da se nastavlja potraga za nestalim rudarima izrazivši bojazan da bi broj žrtava mogao biti i veći, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Karim Bethe, visoki zvaničnik državne Nacionalne direkcije za geologiju i rudarstvo Malija, potvrdio je agenciji AP da je u pitanju nesreća, ali za sada nije jasno šta je izazvalo kolaps rudarskog okna krajem prošle sedmice u okrugu Kangaba, regija Kulikoro na jugozapadu Malija.

Ovakve nezgode su uobičajene u Maliju, trećem po veličini proizvođaču zlata u Africi, a rudari koji ilegalno kopaju rudu često se optužuju da ignoriraju obavezne sigurnosne mjere, posebno u udaljenim oblastima.

“Država mora uvesti red u ovaj sektor zanatskog rudarstva kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve nesreće”, rekao je Bethe.

Najvažniji izvoz države

Ministarstvo rudarstva Malija u zvaničnom saopćenju izražava “duboko žaljenje” zbog kolapsa rudarskog okna i gubitka ljudskih života i apelira na rudare, kao i na zajednice koje žive u blizini rudnika, da “poštuju mjere sigurnosti”.

Posljednjih godina postoji zabrinutost da bi profit od nereguliranog rudarenja na sjeveru Malija mogao koristiti oružanim grupama koje su aktivne u tom dijelu države, ali regija u kojoj se dogodila najnovija nesreća nalazi se daleko južnije, blizu glavnog grada Bamaka.

“Zlato je daleko najvažniji izvorni proizvod Malija i čini više od 80 posto ukupnog izvoza u 2021. godini”, navodi se u saopćenju Uprave za međunarodnu trgovinu pri Ministarstvu trgovine, uz napomenu da više od dva miliona ljudi, ili više od 10 posto stanovništva Malija, ostvaruje osnovne prihode za život od rudarenja.

Izvor: Agencije