Njemačka razvija protuzračni sistem kratkog dometa

Vrijednost razvoja sistema protivzračne odbrane kratkog dometa procjenjuje se na 1,3 milijarde eura; zamijenit će penzionisane Gepard tenkove i drugu opremu.

Berlin je penzionisao svoje Geparde 2010. zbog uštede novca, dok se ovaj sistem protivzračne odbrane i dalje koristi u ratu u Ukrajini (Reuters)

Njemačka će narediti razvoj sistema protivzračne odbrane kratkog dometa u vrijednosti od oko 1,3 milijarde eura, kako bi popunila prazninu u odbrani nakon ruskog napada na Ukrajinu i zamijeniti penzionisane Gepard tenkove i drugu opremu, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Njemački budžetski odbor je odobrio sporazum sa konzorcijem kojeg čine kompanije Rheinmetal, Diehl i Hensoldt, uprkos petostrukom povećanju cijena koje je naišlo na kritike Saveznog revizorskog suda.

Glavni zadatak kompanija bit će razvoj protivzračnog sistema za kratke domete počev od tri kilometra i za veoma kratke domete koji su ispod nivoa prijetnje malih dronova.

Zaštita trupa na taktičkom nivou

Njemačka se u prošlosti uglavnom oslanjala na protivzračne tenkove Gepard veoma kratkog dometa do tri kilometra.

Berlin je penzionisao svoje Geparde 2010. zbog uštede novca, dok se ovaj sistem protivzračne odbrane i dalje koristi u ratu u Ukrajini.

Sistemi protivzračne odbrane kratkog dometa su namijenjeni zaštiti trupa na taktičkom nivou, tokom operacija raspoređivanja snaga ili dok su vojnici u pokretu i štite protiv raketa i dronova, kao i niskoletećih aviona.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada