Broj ilegalnih prelazaka vanjskih granica EU najveći od 2016.

Najbrojniji u ilegalnim prelascima vanjskih granica Evropske unije bili su Sirijci, a slijede državljani Gvineje i Afganistana.

Prošlogodišnjem rastu najviše je doprinio rast prelazaka preko Mediterana (Reuters - Ilustracija)

U 2023. je bilo oko 380.000 ilegalnih prelazaka vanjskih granica Evropske unije, za 17 posto više nego 2022. i najviše od 2016. godine, pokazuju preliminarne računice Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Prošlogodišnjem rastu najviše je doprinio rast prelazaka preko Mediterana, prenosi agencija Beta saopćenje Frontexa.

Najaktivnija migraciona ruta u Evropskoj uniji u 2023. bila je centralnomediteranska, na kojoj su registrovana dva od pet ilegalnih prelazaka. Slijede zapadnobalkanska i istočnomediteranska ruta sa 26, odnosno 16 posto ukupnog broja ilegalnih prelazaka.

Najbrojniji u ilegalnim prelascima vanjskih granica Evropske unije bili su Sirijci (više od 100.000 prelazaka), a slijede državljani Gvineje i Afganistana.

Rast izazova u upravljanju granicama

Statistike pokazuju da su žene učestvovale u ukupnom broju prelazaka sa 10 posto, a djeca također sa 10 posto.

Direktor Frontexa Hans Leijtens rekao je da predstavljeni brojevi ukazuju na rast izazova sa kojima se Evropska unija suočava u upravljanju vanjskim granicama.

“Ostajemo posvećeni tome da osiguramo sigurnost i integritet granica Evropske unije. To je ključno i za humanitarne aspekte migracija. Ti podaci ne predstavljaju samo statistiku, nego ljude”, rekao je Leijtens.

Frontex napominje da se njegovi preliminarni podaci odnose na broj otkrivenih prelazaka na vanjskim granicama Evropske unije i da je ista osoba mogla više puta da pokuša da pređe granicu na različitim lokacijama.

Izvor: Agencije