Njemačke mašinovođe prijete jačim i dužim štrajkovima

Mašinovođe u Njemačkoj okončale su večeras trodnevni štrajk, no upozoravaju na radikalnije poteze ne budu li ispunjeni njihovi zahtjevi, koji uključujući veće plate i manje sati rada.

Trodnevni štrajk njemačkih mašinovođa doveo je do obustave većine međugradskih i regionalnih željezničkih linija (Reuters)

Mašinovođe u Njemačkoj okončale su večeras trodnevni štrajk, a predsjednik sindikata GDL Claus Weselsky pozvao je glavnog operatera željeznica Deutsche Bahn da u narednih nekoliko dana razmisli o njihovim zahtjevima, a u suprotnom, prijeti jačim i dužim štrajkovima.

“Nakon što se završi štrajk, dat ćemo kompaniji malo vremena da dođe sebi. Ako to ne urade, uslijedit će naredna akcija. Bit će duža i pogodit će kompaniju još jače”, rekao je Weselsky u Berlinu, prenosi Tanjug pozivajući se na njemačke medije.

Štrajk njemačkih mašinovođa održan je nakon što su propali pregovori sindikata GDL i Deutsche Bahn-a o povećanju plata i smanjenju radnog vremena zaposlenima.

Veće plate i kraće radno vijeme

Sindikat traži smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati sedmično, povišice od 555 eura mjesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 eura.

Deutsche Bahn nedavno je pozvao GDL da se vrati za pregovarački stol.

“Spremni smo za pregovore, spremni smo za razgovor”, rekla je portparolka Deutsche Bahna Anja Broker u Berlinu.

U međuvremenu, u Njemačkoj se nastavljaju protesti poljoprivrednika protiv planova njemačke vlade da ukine subvencije na gorivo.

Poljoprivrednici su proteste započeli u ponedeljak, a planirano je da traju do 15. januara ove godine.

Izvor: Agencije