AfD planira protjerivanje stranaca iz Njemačke?

Na sastanku AfD-a i članova Identitetskog pokreta u hotelu u blizini Potsdama raspravljano je o tome koje bi grupe trebale napustiti zemlju, prema navodima njemačkih medija.

U ispitivanjima javnog mnijenja, AfD je trenutno na saveznom nivou druga po redu najpopularnija stranka među Nijemcima (EPA)

Ured za zaštitu ustavnog poretka istražuje izvještaje o navodnom sastanku desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) s ekstremno desnim snagama, na kojem se navodno raspravljalo o protjerivanju miliona stranaca koji žive u Njemačkoj, prenosi Hina navode njemačkih medija.

“Mi trenutno upoređujemo naša saznanja s navodima objavljenim u medijima”, saopštio je Ured za zaštitu ustavnog poretka savezne pokrajine Brandenburg.

Prije toga je medijski centar Correctiv objavio kako je krajem novembra u hotelu u blizini Potsdama održan sastanak predstavnika AfD-a i članova tzv. Identitetskog pokreta, koji slovi kao ekstremno desni. Prema istim navodima, sastanku su prisustvovala i dva političara konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU).

‘Master plan’

Na sastanku je, kako nadalje javlja Correctiv, bilo riječi o “Master planu” u vezi s migrantskom politikom i planovima protjerivanja miliona osoba stranog porijekla iz Njemačke. Na sastanku je raspravljano o tome koje bi grupe trebale napustiti Njemačku, a pritom su navedeni podnositelji zahtjeva za azilom, stranci s dozvolom boravka kao i državljani Njemačke stranog porijekla koji nisu, kako se navodi, asimilirani.

Za tu svrhu bi trebao biti organizirano područje na afričkom kontinentu gdje bi moglo biti smješteno “do dva miliona” osoba.

AfD je demantirao sudjelovanje na spomenutom sastanku i naveo kako je bio prisutan jedino privatni sekretar dopredsjednice stranke Alice Weidel, koji je tamo “predstavio jedan projekt za društvene mreže”.

Na vijesti o sudjelovanju parlamentarne stranke AfD na ovom sastanku nekoliko zastupnika Bundestaga je ovu stranku optužilo za “totalitarističke namjere”, a ponovno je pokrenuta rasprava o zabrani AfD-a, čije dijelove Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka smatra organizacijama koje djeluju protuustavno.

U ispitivanjima javnog mnijenja, AfD je trenutno na saveznom nivou druga po redu najpopularnija stranka. Na području bivše Istočne Njemačke, gdje se ove godine u tri savezne pokrajine održavaju lokalni izbori, AfD je s preko 30 posto podrške najjača politička snaga.

Izvor: Agencije