Video: Najobilnija kiša u 140 godina poplavila ulice Hong Konga

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama pokazuju kako se ulicama slijevaju bujice i kako voda šiklja niz pokretne stepenice u stanicu podzemne željeznice.

Obilna kiša natopila je Hong Kong dovodeći do velikih poplava u gusto naseljenom gradu, poplavljujući ulice, trgovačke centre i stanicepodzemne željeznice.

Posebna kineska administrativna regija zabilježila je najveću količinu padavina u sat vremena u posljednjih 140 godina, otkad postoje zabilježeni podaci, piše Reuters, prenosi Hina.

(AFP)

Opservatorij u Hong Kongu izvijestio je o 158,1 milimetara padavina između 23 sata i ponoći u četvrtak po lokalnom vremenu. Meteorološki zavod izdao je najveće, crno upozorenje na kišnu oluju i rekao da je više od 200 milimetar oborina zabilježeno na glavnom otoku Hong Konga, Kowloonu i sjeveroistočnom dijelu gradskih Novih teritorija od četvrtka naveče.

(AFP)

Očekuje se da će ekstremni uslovi potrajati najmanje do petka u podne.

Voda šiklja u pozedmnu stanicu

Saopšteno je da berza u Hong Kongu neće biti otvorena u petak ujutro, ako crno upozorenje na kišnu oluju još uvijek bude na snazi u 9 sati po lokalnom vremenu.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama pokazuju kako se ulicama slijevaju bujice i kako voda šiklja niz pokretne stepenice u stanicu podzemne željeznice. Tunel gradske luke, jedna od glavnih arterija koje povezuju otok Hong Kong s Kowloonom, također je bio preplavljen vodom, dok su fotografije pokazivale natopljeni trgovački centar u četvrti Chai Wan.

(AFP)

Hongkonški MTR Corp, koji upravlja gradskom željezničkom mrežom, rekao je da je najmanje jedna linija zatvorena, dok se na drugim događaju kašnjenja vozova.

U svim školama u petak je obustavljena nastava, zbog “ekstremnih uslova uzrokovanih opsežnim poplavama i ozbiljnim prekidom prometa”, saopštila je vlada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada