Indija ili Barat: Šta je u pozadini spora oko imena države?

Promjenu imena države zagovara vladajuća Bharatiya Janata partija premijera Narendre Modija, koji tvrdi da je riječ Indija simbol kolonijalnog ropstva.

U ustavu je najmnogoljudnija zemlja svijeta poznata kao Indija i Barat (AP)

Indiju su zahvatile kontroverze nakon što je vlada premijera Narendre Modija na službenim pozivnicama zemlju nazivala Barat, zbog čega su se mnogi zapitali hoće li se naziv države promijeniti.

U pozivnicama za večeru poslanim u utorak gostima koji sudjeluju na ovosedmičnom samitu Grupe 20 (G20), Droupadi Murmu se naziva “predsjednikom Barata”, umjesto “predsjednikom Indije”.

Istog dana, u tvitu glasnogovornika vladajuće Bharatiya Janata partija (BJP) piše da Modi prisustvuje samitu Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) u Indoneziji kao “premijer Barata”.

U Ustavu je najmnogoljudnija zemlja svijeta poznata kao Indija i Barat.

Hindustan (zemlja hindusa) je druga riječ za zemlju.

Ova tri naziva koriste se naizmjenično službeno i u javnosti.

Međutim, širom svijeta Indija je najčešće korišten naziv.

Zašto je ‘Barat’ izazvao kontroverzu?

Otkako su dostavljene pozivnice za G20, vladini kritičari optužili su Modijevu vladu i njegov hinduistički nacionalistički BJP da planiraju promijeniti ime samo u Barat.

Ime je sanskritski izraz koji se nalazi u spisima napisanim prije otprilike 2.000 godina.

Odnosi se na teritoriju Baratavarsa, koji se protezao van današnjih granica Indije i možda se proširio i na ono što je današnja Indonezija.

BJP je već preimenovao gradove i mjesta koja su bila povezana s mogulskim i kolonijalnim razdobljima.

Prošle godine, naprimjer, Mughal Garden u predsjedničkoj palati u Delhiju preimenovan je u Amrit Udyan.

Kritičari kažu da su nova imena pokušaj brisanja Mogula, koji su bili muslimani i koji su vladali potkontinentom gotovo 300 godina, iz indijske historije.

Za Roopa Rekha Vermu, profesora filozofije i bivšeg prorektora Univerziteta Lucknow, u sjevernoj državi Uttar Pradesh, kontroverza je ukorijenjena u netoleranciji koju je pokazala Modijeva vlada.

“Vidjeli smo da postoji kontinuirano nepoštivanje Ustava i zakona. Ako Vrhovni sud izda nalog, a vladi se to ne sviđa, onda se to mijenja”, rekao je Verma za Anadoliju.

“Ne mogu reći šta će se sljedeće dogoditi, ali mislim da su, zbog saveza koji je opozicija formirala, sada krenuli ukloniti i naziv Indija.”

Kako je reagirala indijska opozicija?

Opozicija je upozorila BJP da ne ukida naziv Indija.

“Iako nema ustavnih prigovora da se Indija naziva Bharat, što je jedno od dva službena imena zemlje, nadam se da vlada neće biti toliko glupa da se potpuno odrekne Indije, koja ima nesagledivu vrijednost brenda izgrađenu kroz stoljeća”, objavio je na društvenim mrežama Shashi Tharoor, zastupnik stranke Indijski nacionalni kongres.

“Trebali bismo nastaviti koristiti obje riječi radije nego se odreći našeg prava na ime koje miriše na historiju, ime koje je priznato u cijelom svijetu”, dodao je.

Kongres predvodi novi opozicioni savez, koji je nedavno osnovan s ciljem svrgavanja Modija sa vlasti na općim izborima 2024. godine.

Indijska nacionalna inkluzivna alijansa za razvoj – INDIA, koja se sastoji od 26 stranaka, napravila je potencijalnu promjenu imena problemom.

“Svi mi kažemo Barat. Što je novo u ovome? Ali, ime Indija poznato je svijetu… Šta se odjednom dogodilo da vlada treba promijeniti ime države?” upitao je Mamata Banerjee, glavni opozicioni vođa.

Šta kaže BJP?

BJP tvrdi da je naziv Indija ostatak kolonijalne prošlosti zemlje.

Naresh Bansal, član Parlamenta iz BJP-a, rekao je da je naziv Indija simbol “kolonijalnog ropstva” i da ga “treba ukloniti iz Ustava”.

“Britanci su promijenili ime Barat u Indija”, kazao je Bansal na sjednici Parlamenta.

“Naša je zemlja hiljadama godina poznata pod imenom Barat… Ime Indija dao je kolonijalni Raj i stoga je simbol ropstva.”

Šta je sljedeće?

Indijska vlada sazvala je posebnu parlamentarnu sjednicu od 18. do 22. septembra, ali nije objavila nikakav dnevni red, što je dovelo do nagađanja da će se koristiti za preimenovanje zemlje.

Međutim, neki vladini zavaničnici, poput ministra informiranja Arunaga Thakura, odbacili su tu ideju kao “glasine” koje širi opozicija.

Politička i izborna pitanja ključni su faktor u pitanju Indija-Barat, prema Rasheedu Kidwaiju, gostujućem saradniku u istraživačkom centru Observer Research Foundation sa sjedištem u Delhiju.

Kidwai vjeruje da pojačana retorika dokazuje da Modi “osjeća žar” opozicije.

“To pokazuje strepnja BJP-a”, rekao je.

“Stranka je tvrdila da je Modi nezamjenjiv, ali po prvi put on osjeća da je prijetnja opozicionog bloka stvarna, zbog čega njegova stranka planira promijeniti ime zemlje u Barat.”

Izvor: Al Jazeera i agencije