Većina Nijemaca smatra da se ne isplati raditi

Skladištar koji je dao otkaz tvrdi da uz malo ‘rada na crno’ i državnu pomoć mjesečno može zaraditi više nego na poslu.

Prema anketi, 52 posto ispitanih ne smatra da se rad isplati, 40 posto misli suprotno (EPA)

Većina Nijemaca smatra da se više ne isplati raditi, s obzirom na sve veće državne pomoći, pokazuje istraživanje javnog mnijenja objavljeno u utorak.

Prema anketi koju je za dnevnik Bild proveo institut INSA, 52 posto ispitanih ne smatra da se rad isplati, 40 posto misli suprotno, a osam posto je odbilo odgovoriti na pitanje.

U ponedjeljak je pažnju javnosti privukla vijest o tome da je skladištar iz Bad Oeynhausena, na zapadu Njemačke, dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene, prenosi Hina.

Ta se pomoć, po najnovijoj odluci vlade, od 1. januara 2024. godine povećava za 61 euro te će za samca iznositi 563 eura mjesečno.

Tome treba pridodati da država za primatelje pomoći preuzima sve troškove stanovanja i zdravstveno osiguranje.

Skladištar koji je dao otkaz tvrdi da, uz malo “rada na crno” i državnu pomoć, mjesečno može zaraditi više nego na poslu.

Povlastice obeshrabrile radnike

Dnevnik Bild je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu satnicu (trenutno 13,90 eura) zaradi oko 2.000 eura bruto te da mu, nakon odbitaka za porez, penziono i zdravstveno osiguranje i nakon što plati stanarinu s režijama, ostane oko 600 eura, neznatno više od naknade za nezaposlene.

Najviše onih koji smatraju da se odlazak na posao više ne isplati su birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Da se rad isplati smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno demokratske partije (FDP).

Ministar finansija Christian Lindner je prošle sedmice rekao da povlastice ne bi smjele djelovati obeshrabrujuće na one koji žele raditi.

“Najbolji način da se izađe iz siromaštva je biti zaposlen”, kazao je Lindner.

Predsjednik najveće opozicione stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je izjavio kako oni koji odlaze na posao na kraju mjeseca moraju imati više u džepu nego oni koji primaju državnu pomoć.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada