SAD očekuje unapređenje veza s Vijetnamom što bi moglo razljutiti Kinu

Biden je to javno rekao u julu, a dužnosnici iz obje zemlje su otad neslužbeno izrazili optimizam oko unapređenja odnosa.

Sjedinjene Američke Države očekuju podizanje diplomatskih odnosa sa svojim bivšim neprijateljom Vijetnamom (Reuters)

Sjedinjene Američke Države očekuju podizanje diplomatskih odnosa sa svojim bivšim neprijateljom Vijetnamom na najviši nivo, dok predsjednik Joe Biden za sedmicu dana putuje u Hanoi, što je potez koji bi mogao razljutiti Kinu i čije su poslovne implikacije nejasne, piše Reuters.

Vijetnam, koji strahuje od moguće reakcije svog znatno većeg susjeda Kine, prvobitno je izrazio oprez zbog bližih veza.

Bidenova administracija je zbog toga povećala napore kako bi pridobila jugoistočnu azijsku zemlju, uključujući većim brojem posjeta visokih dužnosnika američke vlade u proteklih nekoliko mjeseci.

Washington zbog dosad neviđenih napora očekuje da će biti uzdignut na vrh vijetnamske diplomatije, na nivo s Kinom i Rusijom, s dva stepena niže.

Biden je to javno rekao u julu, a dužnosnici iz obje zemlje su otad neslužbeno izrazili optimizam zbog unapređenja odnosa, ali dosad nijedna vlada nije objavila službeno saopćenje.

Spor sa Kinom oko granice

Vijetnam, možda u pokušaju da umiri Peking, raspravlja o posjetama na najvišem nivou u Hanoju nakon ili malo prije Bidenovog dolaska 10. septembra, a dužnosnici govore da bi se kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Qianq mogli sastati s vijetnamskim vođama u narednim danima ili sedmicama.

Rizik da bi unapređenje odnosa s Washingtonom Peking mogao loše primiti i dalje je visok, ali komunističke vođe Vijetnama su možda odlučile da je sada najbolje vrijeme za taj potez jer će se odnosi s Kinom “vjerovatno pogoršati u budućnosti”, rekao je Le Hong Hiep sa singapurskog instituta koji proučava jugoistočnu Aziju.

Nejasno je šta Vijetnam, koji se spori s Kinom oko granica u Južnom kineskom moru, kratkoročno može dobiti od podizanja nivoa odnosa.

Dugo se raspravlja o dodatnoj američkoj vojnoj podršci za Hanoi, ali ne očekuje se da će dogovor biti odmah postignut jer ti pregovori duže traju, pojasnio je Hiep.

Vijetnam u međuvremenu pregovora s nekoliko drugih zemalja oko unapređivanja i proširenja svojih zaliha oružja, uglavnom ruske proizvodnje, a nedavno je održao nekoliko sastanaka o odbrambenim pitanjima s najvišim ruskim dužnosnicima.

Izvor: Agencije