Mahsa Amini i Elon Musk predloženi za Nagradu ‘Saharov’

Iranka koja je postala simbol pokreta protiv nošenja marame nakon smrti 2022. i vlasnik Tesle, Space X-a i platforme X nalaze se među osobama koje su predložene za najuglednije evropsko priznanje za ljudska prava.

Mahsa Amini je postala simbol pokreta Iranki protiv nošenja marame (EPA)

Mahsa Amini, koja je postala simbol pokreta Iranki protiv nošenja marame nakon smrti 2022. godine i milijarder Elon Musk nalaze se među osobama koje su predložene za ovogodišnju Nagradu “Saharov”, najuglednije evropsko priznanje za ljudska prava.

Tri najveće političke grupe Evropskog parlamenta – Evropska narodna stranka (EPP), Socijalisti i demokrati (S&D) i Renew Europe (centristi i liberali) – predložili su da se nagrada dodijeli Mahsi Amini i pokretu “Žena, Život, Sloboda”, koji je pokrenula njena smrt.

Smatra se favoritom za nagradu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Iranka kurdskog porijekla umrla je 16. septembra 2022. godine u dobi od 22 godine, nakon što ju je uhapsila “policija za moral” jer navodno nije poštovala stroga pravila o nošenju marame.

Dobitnik nagrade bit će objavljen u oktobru, a svečana dodjela bit će u decembru, na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu.

Ko je sve nominiran

Grupa Identitet i demokratija (krajnja desnica), u koju spadaju Nacionalno okupljanje iz Francuske, italijanska Liga i Alternativa za Njemačku (AfD), nominirali su za nagradu Maska, vlasnika Tesle, Space X-a i platforme X, bivšeg Twittera.

Kontroverzni milijarder, koji se otvoreno zauzima za slobodu izražavanja, vratio je na X korisnike koji su bili zabranjeni, uključujući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Euroskeptična konzervativna grupa ECR predložila je za nagradu proevropski narod Gruzije i Ninu Lomjariju, bivšu gruzijsku pravobraniteljicu.

Nominirana je i ugandska aktivistkinja za klimu Vanessa Nakate te žene koje se bore za pravo na abortus, “besplatan, siguran i legalan” – Poljakinja Justyna Wydrzynska, Salvadorka Morena Herrera i Amerikanka Colleen McNichols.

Nominirali su ih Zeleni, odnosno radikalna ljevica (GUE).

Nagrada “Saharov”, dodijeljena prvi put 1988. godine, nazvana je po sovjetskom nuklearnom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu.

Izvor: Agencije