‘Foreign Policy’: Šta Putin i Kim žele jedan od drugog

Američki politički magazin piše kako je nedavni procvat odnosa čelnika Rusije i Sjeverne Koreje u velikoj mjeri vođen direktnim strateškim interesima.

Magazin je pratio posjetu sjevernokorejskog lidera Rusiji i susret s ruskim predsjednikom (Reuters)

Američki politički magazin Foreign Policy (FP) pratio je posjetu sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una Rusiji i njegov susret s predsjednikom Vladimirom Putinom, prošle srijede, u vojnoj bazi Vostočni, na njihovom prvom sastanku od 2019. godine.

Časopis je objavio da Sjeverna Koreja nastoji dobiti rusku pomoć u svojim naporima da modernizira vojsku, što podrazumijeva nabavku naprednih borbenih aviona, rezervnih dijelova, komponenti, sirovina i složenih materijala, te tehničku pomoć. Rusija je, s druge strane, zainteresirana za sjevernokorejske artiljerijske granate i raketnu artiljerijsku municiju, koja je reverzno kompatibilna s lanserima iz sovjetske ere koju koriste oružane snage Rusije.

Magazin je istakao da uprkos njihovim pokušajima da predstave zajednički “ideološki” front, Putin i Kim možda neće biti spremni da u potpunosti ispune zahtjeve jedan drugom.

Veliki izazov američkim interesima

Na primjer, Sjeverna Koreja može tražiti osjetljivu rusku pomorsku nuklearnu tehnologiju, koje se Moskva vjerovatno neće odreći kako bi dobila nešto malo zauzvrat.

Isto tako, Rusija može težiti tome da nabavi naprednije sjevernokorejske rakete za potencijalnu upotrebu u Ukrajini, ali bi ih Kim možda radije zadržao za svoju nacionalnu odbranu i odvraćanje.

Foreign Policy je dodao da je nedavni procvat odnosa između Kima i Putina u velikoj mjeri vođen direktnim strateškim interesima obje zemlje.

Moskva će možda nastojati preispitati globalni poredak u svoju korist, ali će uključivanje Sjeverne Koreje kao partnera u ovakvim nastojanjima imati ograničenu korist.

Za Sjevernu Koreju, želja za izgradnjom dubljih veza s Rusijom seže u period prije pandemije i ruske invazije na Ukrajinu.

Magazin navodi da je mogućnost uspostavljanja bližih odnosa između Kima i Putina loša vijest za Sjedinjene Američke Države, ali ne i smak svijeta.

Čak i ako Putin i Kim imaju neke interese u međusobnom odnosu, obojica će pojedinačno i dalje predstavljati ozbiljan izazov za američke interese.

Možda nijedna posljedica ovog odnosa neće biti toliko značajna koliko njegove implikacije na diplomatski pristup koji je zasnovan na statusu quo, što se tiče daljeg posjedovanja nuklearnog oružja Sjeverne Koreje.

Teško ostvariv cilj nuklearno razoružanje

Otvorena i iskrena podrška Rusije Sjevernoj Koreji, koja je suočena s trenutnim režimom sankcija UN-a, onemogućit će ono što je već bio teško ostvariv kratkoročni cilj: nuklearno razoružanje.

Foreign Policy smatra da bi ovo pitanje trebalo potaknuti Sjedinjene Američke Države da preispitaju svoj pristup Sjevernoj Koreji. Iako se izgledi za diplomatiju sada čine slabim, Washington se treba prisjetiti da je isti pristup u upravljanju odnosima s velikim silama u velikoj mjeri potaknuo Kima da se jednom ukrca na svoj voz za Hanoi kako bi se sastao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Magazin zaključuje da će motiviranje Kima da se udalji od Moskve biti težak zadatak, ali Washington mora biti spreman iskoristiti sve diplomatske alate koji su mu na raspolaganju kako bi Sjevernoj Koreji pružio bolju opciju.

Izvor: Agencije