Zabranjeni nacistički slogan na predizbornim plakatama AfD-a

U gradu Passau osvanuli plakati lokalnog kandidata AfD.a na kojima se nalazio zabranjeni slogan iz razdoblja nacionalsocijalizma „Alles für Deutschland“.

Pripadnici AfD-a uvijek iznova izazivaju rasprave svojim izjavama povezanim s razdobljem nacionalsocijalizma (Reuters - Ilustracija)

Policija u bavarskom Passauu pokrenula je istragu nakon što su tokom vikenda u gradu osvanuli plakati lokalnog kandidata desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) na kojima se nalazio zabranjeni slogan iz razdoblja nacionalsocijalizma „Alles für Deutschland“ (Sve za Njemačku), prenosi Hina.

„Dojave o plakatima smo dobili u petak navečer i u međuvremenu su svi uklonjeni“, saopćila je policija u Passauu. Prema istim izvorima je “u koordinaciji s državnim tužilaštvom“ pokrenuta i istraga zbog „osnovane sumnje u počinjeno kazneno djelo“.

Na plakatima se nalazio poznati slogan „Alles für Deutschland“ koji je koristio SA, paravojno krilo Nacional-socijalističke radničke stranke Njemačke (NSDAP).

“Ne vagati svaku riječ”

Predsjednik AfD-a za Bavarsku Stephan Protschka je rekao kako je plakate na vlastitu ruku izradio i postavio lokalni kandidat i da to nije dozvolila podružnica AfD-a za Bavarsku.

„Tako nešto nema što tražiti u AfD-u“ rekao je Protschka i dodao kako doduše ne bi trebalo „svaku riječ vagati“ ali kako postoje određeni slogani koji se jednostavno ne smiju upotrebljavati.

„Među njih spada i ‚Sve za Njemačku‘“, rekao je čelnik AfD-a.

Isticanje tog slogana, kao i isticanje drugog znakovlja iz vremena nacionalsocijalističkog režima kao i tzv. Hitlerov pozdrav, spadaju u kaznena djela veličanja protivustavnih organizacija i svjetonazora i može se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Lokalni izbori

Pripadnici AfD-a uvijek iznova izazivaju rasprave svojim izjavama povezanim s razdobljem nacionalsocijalizma, a podmladak ove stranke nalazi se na listi organizacija koje se nalaze pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

U Bavarskoj se 8. oktobra održavaju lokalni izbori, AfD-u je posljednjih mjeseci, posebno na istoku zemlje, porasla popularnost te se u nekim pokrajinama poput Saske u ispitivanjima javnog mnijenja nalaze na prvom mjestu po popularnosti.

Izvor: Agencije