Ogorčenje u Indiji zbog videa učiteljice koji govori djeci da šamaraju muslimanskog učenika

Učiteljica u školi u državi Uttar Pradesh čuje se kako govori kako želi izbaciti sedmogodišnjaka zbog njegove vjere.

Mnogi ukazuju na rastuću islamofobiju u školama u Indiji (Reuters)

Učiteljica iz škole u Indiji podvrgnula je sedmogodišnjeg učenika muslimana ponižavajućem tretmanu u učionici, tražeći od njegovih kolega da ga šamaraju i tražeći da bude izbačen zbog njegove vjere, pokazao je video koji je postao viralan na društvenim mrežama.

Video, koji se pojavio u petak, prikazuje Traptu Tyagija, učiteljicu u školi u Uttar Pradeshu, najmnogoljudnijoj indijskoj državi, kako daje islamofobne primjedbe uz nagovaranje drugih učenika da ga jače šamaraju.

Čuo se muški glas u pozadini kako se slaže s učiteljicom.

“Rekla sam da bi sva muslimanska djeca trebala ići”, čuje se kako Tyagi govori u videu.

“U pravu ste, to uništava obrazovanje”, čuje se kako muškarac govori dok žrtva stoji ispred razreda, plačući i prestravljena.

‘Čini se da je puna mržnje’

Muslimani čine otprilike petinu od 235 miliona stanovnika Uttar Pradesha.

Roditelji sedmogodišnjaka, Mohammada Altamasha, rekli su za Al Jazeeru da se incident dogodio u četvrtak u javnoj školi Neha u selu Kubbapur, 30 kilometara od grada Muzaffarnagara.

“Jučer je moj sin došao kući uplakan”, rekla je Rubina, njegova majka.

“Bio je traumatiziran. Ovako se ne ponašate prema djeci.”

Prema njegovom ocu Mohammadu Irshadu, učiteljica je “tražila od njih [kolega iz razreda] da jedan po jedan ošamare mog sina”.

“Učiteljica je svoje postupke opravdavala time što moj sin nije naučio lekcije napamet. Moj sin je dobar u učenju. Ne razumijemo zašto se učiteljica tako ponašala prema njemu. Čini se da je puna mržnje”, dodala je 42-godišnjakinja.

Policija u Indiji zamolila je korisnike društvenih mreža da ne dijele video, što je navelo razne korisnike da ga uklone sa svojih računa.

Irshad, poljoprivrednik, rekao je da je zlostavljanje njegovog sina rezultat “mržnje koja se širi prema muslimanima u zemlji”, što ilustriraju komentari koji se čuju u videu.

Rubina je dodala da je učiteljica navodno imala naviku da tjera učenike da šamaraju svoje kolege. Dodala je kako je prije samo nekoliko dana još jedan učenik iz njihove porodice bio podvrgnut sličnom tretmanu nakon što nije naučio lekcije napamet.

Bijes na društvenim mrežama

Policijski službenik je rekao da će se nakon snimanja izjave djeteta i roditelja pokrenuti postupak.

Dotična škola ima učenike iz hinduističke i muslimanske zajednice u tom području.

Irshad je rekao da će, iako je učiteljica prihvatila svoju pogrešku i izvinila se za svoje ponašanje, sina premjestiti u drugu školu.

“Rekla je da se više nikada neće loše ponašati prema svojim učenicima”, rekao je.

“Ali ovo nije sredina u kojoj želim da se moj sin školuje i odrasta.”

Kako je video postao viralan, izazvao je bijes na društvenim mrežama, a mnogi su ukazivali na rastuću islamofobiju u školama.

“Jedna generacija odrasta u društvu koje je normaliziralo neprijateljstvo i mržnju”, rekla je za Al Jazeeru Nazia Erum, autorica knjige Majka muslimana.

Okrivila je medije i stanje u politici za rastuću mržnju u zemlji koja, kako je rekla, “ima za cilj samo stalno držanje manjinske muslimanske populacije u negativnom svjetlu”.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada