Scholz: Svijet može uvjeriti Rusiju da je na ‘pogrešnom putu’

Na pitanje je li Berlin spreman isporučiti Ukrajini krstareće rakete Taurus za odbranu od ruske agresije, njemački kancelar nije dao jasan odgovor.

Odluke se moraju brižljivo odvagati, smatra Olaf Scholz (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na nastavak međunarodnih pregovora o ratu u Ukrajini kako bi se utro put miru, no nije dao obećanja o nastavku pružanja vojne pomoći Kijevu.

“Nedavni razgovori o sigurnosti Ukrajine kojima je domaćin bila Saudijska Arabija bili su veoma važni, no to je, nažalost, tek početak”, rekao je on u godišnjem ljetnom intervjuu za njemačku javnu televiziju ZDF.

Kancelar je posebno pozdravio sudjelovanje Kine, kao što su to pozdravili i diplomati uključeni u razgovore u Rijadu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Kina, vjerovatno najvažniji međunarodni partner Rusije, ranije je izbjegla međunarodni samit u Kopenhagenu, održan u junu.

“Zbog toga ima smisla nastaviti ove razgovore, jer oni specifično povećavaju pritisak na Rusiju kako bi shvatila da je pošla pogrešnim putem i povukla vojnike i olakšala postizanje mira”, kazao je kancelar.

Rakete Taurus ‘na čekanju’

Rusija nije bila pozvana na sastanak na kojem su bili i savjetnici za nacionalnu sigurnost i predstavnici iz više od 40 zemalja, uključujući Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Kinu, Indiju, Brazil i Južnu Afriku te međunarodne organizacije, među kojima su Ujedinjeni narodi.

Scholz je odgovarao i na pitanje je li Berlin spreman isporučiti Ukrajini krstareće rakete Taurus za odbranu od ruske agresije, na koje nije dao jasan odgovor.

“Kao i do sada, [njemačka] vlada će uvijek svaku pojedinu odluku pomno analizirati – da ide što je moguće, što je smisleno, kakav može biti njemački doprinos”, rekao je Scholz.

Njemačka će nastaviti kao i do sada, dodao je, što znači da će Berlin nastaviti provoditi politiku opreznih odluka kada je riječ o vojnoj podršci Kijevu.

Kancelarovo je mišljenje da većina njemačkih građana dijeli njegov stav.

“Odluke se moraju brižljivo odvagati”, kazao je i dodao “nastavit ću tako i to vrlo jasno kažem”.

Ukrajina nastavlja pritiskati njemačku vladu da isporuči krstareće rakete Taurus za odbranu od ruske invazije pokrenute prije 17 mjeseci.

“Ukrajini su te rakete potrebne da spasi više života ukrajinskih vojnika i civila i da ubrza oslobađanje svojih teritorija”, rekao je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba za Bild.

“Formula je jednostavna – što je duži domet projektila, to će kraće rat trajati”, poručio je Kuleba.

Raste pritisak na kancelara

Istakao je da bi tim oružjem Ukrajina mogla “dosegnuti ruske okupacijske snage na ukrajinskom tlu daleko od linija fronta, mogla bi poremetiti logistiku i uništiti komandne centre i skladišta municije”.

Pritisak na Scholza u pogledu tih projektila raste i unutar Njemačke.

Političari iz vladajućih stranaka i opozicije zatražili su da ukrajinske oružane snage budu opremljene oružjem podobnim za uništenje bunkera i zaštićenih zapovjednih mjesta na udaljenosti od 500 kilometara.

Zagovornici te opcije vide to kao korak prema jačanju ukrajinskih odbrambenih sposobnosti.

Međutim, postoji i rasprava o tome bi li Ukrajina koristila te projektile za moguće napade na rusku teritoriju i kako takav razvoj spriječiti.

Kuleba je ponovio da će Taurusi biti upotrijebljeni samo unutar granica Ukrajine.

“Strahovanja da bi mete mogle biti na ruskom tlu su neutemeljene”, rekao je.

Isporuka dronova Luna NG

Njemačka grupa za proizvodnju oružja Rheinmetall u međuvremenu je potvrdila da će početi isporuku dronova za izviđanje Ukrajini.

Isporuka bi počela krajem godine, kazao je glasnogovornik kompanije, ne navodeći specifične količine.

Riječ je o izviđačkim dronovima Luna NG, koji neće biti naoružani.

Mogu preletjeti nekoliko stotina kilometara i presresti ili spriječiti neprijateljsku komunikaciju.

Narudžbu je izradila njemačka vlada koja isporučuje dronove Ukrajini.

Taj najveći njemački proizvođač u sektoru odbrane već je isporučio mnogo vojne opreme i priprema nove.

Rheinmetall želi potpisati i ugovor direktno s Kijevom o gradnji tvornice tenkova u Ukrajini.

Izvor: Agencije