Zašto je u Evropi tako vruće?

Dok se dijelovi Evrope i dalje bore s velikim vrućinama, postavlja se pitanje kako su nastali i šta se može očekivati ​​sljedećih dana.

U dijelovima Grčke, Španije i Italije zabilježena je temperatura iznad 45 stepeni (AP)

Od rekordnih toplotnih valova do razornih šumskih požara, zemlje širom Evrope bore se sa učincima ekstremnih vremenskih prilika. Evo šta treba znati.

Zašto je tako vruće u Europi?

Svjetska meteorološka organizacija objavila je ovog mjeseca da je juli počeo najtoplijom sedmicom u historiji.

Ekstremne temperature uslijedila su nakon klimatskih promjena i El Nina, cikličnog vremenskog fenomena koji zagrijava Tihi okean. Zajedno su stvorili najtopliji juni ikada.

Evropa je ove sedmice također doživjela neke od najviših temperatura do sada ovog ljeta zahvaljujući takozvanoj toplotnoj kupoli koja se proteže nad njenim jugom.

Anticiklon visokog pritiska nazvan Cerberus, što je referenca na Kerbera, monstruoznog psa čuvara podzemnog svijeta u grčkoj mitologiji, počela se kretati s juga 10. jula. Pratio ga je Charon, nazvan po mitološkom brodu koji je prevozio duše iz svijeta živih u svijet mrtvih.

U tom vremenskom sistemu, u dijelovima Grčke, Španije i Italije zabilježena je temperatura iznad 45 stepeni.

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze objavio je da je toplotni val na Atlantskom okeanu prijavljen početkom jula također mogao uticati na trenutno vruće vrijeme u Evropi.

Atlantik je doživio porast temperature u većini svojih bazena, posebno u Sjevernoj Americi i Evropi. Okeanski toplinski valovi mogu uticati na uzorke atmosferske cirkulacije i zagrijati zračne mase iznad njih.

Naučnici kažu da će klimatske promjene, prvenstveno izazvane emisijama stakleničkih plinova, uglavnom izgaranjem fosilnih goriva, rezultirati češćim, ozbiljnijim i opasnijim toplinskim valovima.

“Klimatske promjene širom svijeta povećavaju učestalost, intenzitet i trajanje toplotnih valova”, rekao je za Al Jazeeru Akshay Deoras, istraživač u Nacionalnom centru za atmosferske nauke na Sveučilištu Univerzitetu Reading.

Što su anticikloni?

Cikloni donose olujno vrijeme, a anticikloni su suprotni. To su zone visokog pritiska u kojima se vjetrovi kreću sporije. Kao rezultat toga, obično se povezuju s vedrim, toplim vremenom, ali također imaju potencijal pretvoriti se u toplotne „zamke“.

“Ako u naše krajeve dođe visok pritisak i ako se povuče za nekoliko dana, onda nema toliko vrućine jer je to samo prolazna pojava. Ali ako ostane duže, temperature rastu”, rekao je Deoras.

“To se dogodilo prošle sedmice. Postojala je regija visokog pritiska koja je došla iz sjeverne Afrike i usidrila se iznad južne Evrope. Zatim je nestao, a dobili smo još jedan ove sedmice, koji su nazvali novi toplotni val Charon”, dodao je.

Grčka, Italija i Španija su među zemljama koje su najviše pogođene toplotnim valom (Reuters)

Hannah Cloke, klimatska ekspertica također sa Univerziteta Reading, opisala je taj fenomen.

“Mjehur vrućeg zraka koji se napuhao iznad južne Evrope pretvorio je Italiju i okolne zemlje u ogromnu peć za picu”, rekla je u izjavi. “Vruć zrak koji je stigao iz Afrike sada ostaje pri ustaljenim uslovima visokog pritiska, što znači da se toplota u moru, na kopnu i u zraku nastavlja povećavati”.

Koje su zemlje najviše pogođene?

Grčka, Italija i Španija su među zemljama koje su najviše pogođene toplotnim valom, ali i dijelovi Francuske, Njemačke i Poljske također su se suočili sa snažnim udarima.

Koliko će trajati toplotni val?

Prema Evropskom centru za srednjoročnu vremensku prognozu, očekuje se da će ekstremne temperature potrajati prije nego što ove sedmice sa sjevera stigne manje topla zračna masa.

Međutim, olakšanje možda neće dugo trajati jer se početkom sljedeće sedmice (od nedjelje do utorka) očekuje još jedan period ekstremne vrućine.

Ako se toplotna kupola ne poremeti, centar kaže kako je moguće da bi Evropa mogla nastaviti doživljavati nove epizode ekstremne vrućine.

Što se očekuje sljedećih dana u južnoj Evropi?

U Grčkoj se sljedećih dana očekuju temperature od 41 do 45 stepeni. Ministarstvo kulture saopštilo je da će sva arheološka nalazišta, uključujući Akropolu u Atini, biti zatvorena od podneva do 17:30 sati do nedjelje.

U Italiji se očekuju visoke temperature u centru zemlje i na jugu zemlje, sa najviše 40 stepeni na Sardiniji i 41 u Palermu. Međutim, očekuje se da će Charon oslabiti na sjeveru, donoseći predah od vrućine.

Neka će područja u Španiji također imati određeno olakšanje. Na sjeveroistoku Španije očekuju se oluje, dok će na zapadnim Kanarskim otocima biti jaki udari vjetra. Međutim, očekuje se da će južni gradovi Sevilla i Cordoba u nedjelju zabilježiti temperature od 38 stepeni.

Izvor: Al Jazeera