Vijeće UN-a za ljudska prava raspravljalo o paljenju Kur'ana

Ujedinjeni narodi kažu da je govor mržnje u porastu u cijelom svijetu, a Vijeće UN-a za ljudska prava je održalo hitnu raspravu o nedavnim incidentima vezanim za paljenje primjeraka Kur'ana.

Iračanin koji je pobjegao u Švedsku u Štokholmu je zgazio primjerak Kur'ana i zapalio nekoliko stranica (Reuters)

Ujedinjeni narodi su saopćili da je govor mržnje u porastu u cijelom svijetu, a Vijeće UN-a za ljudska prava u utorak je održalo hitnu raspravu u Ženevi o nedavnim incidentima vezanim za paljenje primjeraka Kur'ana.

Otvarajući raspravu, predsjednik najvišeg UN-ovog tijela za ljudska prava Volker Turk je rekao da su ti incidenti imali za cilj izazvati bijes i unijeti podjelu u društvu.

Primjerak Kur'ana spaljen je ispred glavne džamije u Štokholmu 28. juna, a taj je čin izazvao snažan diplomatski odgovor muslimanskog svijeta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Pakistan i ostale zemlje pozvale su na raspravu zbog alarmantih izljeva vjerske mržnje u javnosti i ponovnog paljenja primjerka Kur'ana u nekim evropskim i drugim zemljama.

Pakistan i ostale članice Organizacije islamske konferencije (IOC) nadaju se da će se u utorak ili kasnije ove sedmice UN izglasati rezoluciju o tom pitanju.

‘Odraz potpunog nepoštivanja’

Turk smatra da se, bez obzira na zakon ili lična uvjerenja, “ljudi moraju s poštovanjem ponašati prema drugima”.

“Zapaljive izjave i postupci protiv muslimana – islamofobija, antisemitizam te govor i postupci usmjereni protiv kršćana ili manjinskih skupina, poput Bahaja ili Jazida, odraz su potpunog nepoštivanja. To je uvredljivo, neodgovorno i pogrešno”, rekao je Turk.

Protiv govora mržnje, dodao je, treba se boriti dijalogom, obrazovanjem, jačanjem svijesti i međureligijskom interakcijom.

Salwan Momika (37), koji je prije nekoliko godina pobjegao iz Iraka u Švedsku, u Štokholmu je zgazio primjerak Kur'ana i zapalio nekoliko stranica.

Vlada u Štokholmu je to osudila, ali i istaknula da je u Švedskoj “pravo na okupljanje, izražavanje i proteste zaštićeno Ustavom”.

Izvor: Agencije