Francuska i Njemačka obnavljaju projekat proizvodnje zajedničkog tenka

Projekat razvoja bit će izrađen do kraja godine, poručili su ministri odbrane dvije zemlje Boris Pistorius i Sebastien Lecornu.

Francusko-njemački tenk će naslijediti njemački Leopard 2 i francuski Leclerc (AP)

Njemački i francuski ministar odbrane, Boris Pistorius i Sebastien Lecornu, poručili su u ponedjeljak da žele obnoviti planove o proizvodnji zajedničkog borbenog tenka i izrazili nadu da će projekat razvoja biti izrađen do kraja godine.

“Uprkos svim poricanjima i glasinama, želimo ovaj zajednički projekat”, izjavio je Pistorius.

Lecornu je naveo da žele “poslati jasnu poruku, ostaviti diplomatsku fazu projekta iza nas i krenuti s konkretnim radom”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Oba ministra su se na sastanku u Berlinu vidno trudila da pokažu harmoniju nakon višemjesečne prepirke između njihovih zemalja o raznim pitanjima.

Rad na zajedničkom borbenom avionu

”Francusko-njemačko prijateljstvo je jedinstveno. Ne postoji zemlja kojoj smo bliži na različitim nivoima odnosa od Francuske“, istakao je Pistorius.

“Postoji Pistoriusova metoda. On ima sposobnost da bude veoma direktan, veoma iskren i najbolji je znak prijateljstva da idemo naprijed, a mi smo ostavili po strani diplomatsku stranu da bismo se fokusirali na rezultate”, rekao je Lecornu.

Francuska i Njemačka su se 2017. godine dogovorile da rade na zajedničkom borbenom avionu, za koji se procjenjuje da će ukupno koštati oko 100 milijardi eura.

Dogovoreno je tada da će raditi na francusko-njemačkom tenku koji će naslijediti njemački Leopard 2 i francuski Leclerc, ali se s tim projektom usporilo zbog opterećenja odnosa dvije zemlje zbog nesuglasica o raznim pitanjima.

Izvor: Agencije