Istraživanje: Istok Njemačke plodno tlo za ekstremno desne stranke

Istraživanje Univerziteta u Leipzigu pokazalo je da bi desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) mogla na istoku zemlje postati najjača politička stranka.

Sa izjavom 'stranci u Njemačku dolaze samo kako bi iskoristili socijalnu državu' se slaže 41,3 posto ispitanih (Reuters)

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) bi mogla na istoku zemlje postati najjača politička stranka s obzirom na antidemokratske svjetonazore tamošnjeg stanovništva, pokazuje istraživanje Univerziteta u Leipzigu.

„AfD je već uspješno privukao ekstremno desne birače, a dodatnu podršku uživa među onima koji do sada nisu izlazili na glasanje i koji zastupaju slične svjetonazore“, stoji u istraživanju, prenosi Hina.

Ispitivanje je pokazalo „visoki postotak“ slaganja s ekstremno desnim i antiuseljeničkim izjavama.

Sa izjavom „stranci u Njemačku dolaze samo kako bi iskoristili socijalnu državu” se slaže 41,3 posto ispitanih, a 36,6 posto stoji iza tvrdnje da je Njemačka u „značajnoj mjeri“ preplavljena strancima što se negativno odražava na identitet.

Velik broj ispitanih podržava i antidemokratske stavove.

Svjetonazori koji pogoduju krajnjoj desnici

Tako 26,3 posto ispitanih smatra da bi sada u Njemačkoj na vlast trebala doći stranka koja „utjelovljuje nacionalnu zajednicu”.

Da bi Njemačka sada trebala imati „vođu koji čvrstom rukom djeluje u korist dobrobiti zemlje“ smatra 14 posto.

Većina je nezadovoljna i načinom na koji je provedeno ujedinjenje Njemačke 1990.

Više od četvrtine ispitanih se smatraju gubitnicima ujedinjenja, a tek manje od polovice smatra da im se život poboljšao.

Stručnjaci smatraju da ovakvi svjetonazori pogoduju strankama krajnje desne orijentacije poput AfD-a.

To se posebno odnosi na savezne zemlje Sasku, Sasku-Anhalt i Tiringiju gdje je AfD nedavno po prvi put osvojio mandat okružnog vijećnika.

„U ovim pokrajinama za stranke krajnje desnog spektra postoji visoki potencijal za stjecanje novih birača“, rekao je sociolog Elmar Braehler nakon predstavljanja studije.

AfD bi biralo 19 posto birača

AfD, čiji ogranak u Tiringiji Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka ocjenjuje kao potencijalno desno ekstremistički, je i na saveznoj razini posljednjih sedmica povećao popularnost.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, AfD bi biralo 19 posto birača što je najveći broj u historiji ove stranke.

U nekim istočnonjemačkim saveznim pokrajinama AfD uživa podršku preko 30 posto birača.

AfD je 2013. osnovan kao stranka protivnika eura, ali je uspon doživio antiizbjegličkom retorikom nakon dolaska velikog broja izbjeglica iz Sirije 2015.

Trenutno AfD najviše profitira zbog nezadovoljstva građana politikom savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, posebno na polju borbe protiv klimatskih promjena i odnosa prema iznova rastućem broju izbjeglica.

Izvor: Agencije