Interpol pozvao javnost da pomogne u rješavanju 22 slučaja ubistava žena

Interpol je uputio apel javnosti da pomogne u identifikaciji tijela 22 žene ubijene u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji u razdoblju od nekoliko desetljeća i čiji identitet nikada nije utvrđen.

Interpol želi riješiti 'zaboravljene slučajeve' ubistava žena, koja su se dogodila prije 10, 20, 30 pa čak i 40 godina te je pokrenuo operaciju naziva 'Identificiraj me' (AFP/Interpol)

Interpol je u srijedu uputio apel javnosti da pomogne u identifikaciji tijela 22 žene ubijene u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji u razdoblju od nekoliko desetljeća i čiji identitet nikada nije utvrđen.

Interpol želi riješiti te “zaboravljene slučajeve” ubistava žena, koja su se dogodila prije 10, 20, 30 pa čak i 40 godina te je pokrenuo operaciju naziva “Identificiraj me”, prenosi Hina.

Najstariji slučaj datira iz oktobra 1976. kada je tijelo nepoznate žene pronađeno na parkingu uz autocestu u Nizozemskoj, a najnoviji je iz augusta 2019. i riječ je o ženi čije je tijelo pronađeno u gradskom parku u Belgiji.

Nacionalne policije nisu identificirale žrtve i zbog činjenice da te žene ne potječu iz zemalja u kojima su ubijene.

Za svaku od 22 žrtve bit će objavljene fotografije napravljene uz pomoć tehnologije rekonstrukcije lica te podaci o tome kada su tijela pronađena, uz lične predmete pronađene kod žrtava.

Informacije o nestalima

“Ako se sjećate prijateljice, članice porodice ili kolegice koje su iznenada nestale, molimo vas dobro pogledajte i kontaktirajte nacionalnu policiju putem obrasca ako imate bilo kakvu informaciju o nestalima”, piše na stranici Interpola.

Francois-Xavier Laurent, voditelj baze podataka DNK-a u Interpolu za AFP je rekao da se pretpostavlja da su neke od ubijenih žena iz zemalja istočne Evrope.

“Moguće je da je riječ o ženama koje su se uputile na turističko putovanje, ali i da je riječ o žrtvama trgovaca ljudi”, rekao je Laurent.

Slučajevi nisu međusobno povezani, ali im je zajednički “međunarodni kontekst”, dodao je.

Izvor: Agencije