Naučnici: Temperatura okeana početkom aprila najviša u historiji

“Sadašnja trajektorija rasta temperature okeana obara sve prethodne rekorde, a izgleda da će brojke biti još veće”, rekao je klimatolog Matthew England.

NOAA je objavila podatke iz kojih proizilazi da je oboren prethodni rekord iz 2016. (Reuters)

Prosječna temperatura površine svjetskih okeana dostigla je 21,1 stepeni početkom aprila, što je najviše u historiji od početka satelitskog snimanja.

Američka Nacionalna agencija za okeane i atmosferu (NOAA) je objavila podatke iz kojih proizilazi da je oboren prethodni rekord iz 2016. godine, kada je u ovo doba godine temperatura okeana iznosila 21 stepen, piše Guardian, prenosi Tanjug.

“Sadašnja trajektorija rasta temperature okeana obara sve prethodne rekorde, a izgleda da će brojke biti još veće”, rekao je klimatolog sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu, profesror Matthew England.

“Klimatski fenomen “La Ninja”, koji je trajao tri godine, približava se kraju”, rekao je visoko postavljeni istraživač NOAA, doktor Mike McPhaden. Prema njegovim rečima, fenomen “La Ninja” je pomogao da se održi hladnija temperatura okeana uprkos porastu koncentracije gasova koji u atmosferi koji izazivaju efekat staklene bašte.

Siže ‘El Ninjo’

Ovaj period je gotov i sada ćemo “glasno i jasno” vidjeti signale klimatskih promjena, naglasio je McPhaden.

Naučnici kažu da je tokom ove godine moguće očekivati klimatski fenomen “El Ninjo” u tropskom dijelu Pacifika, a on bi povećao rizik od ekstremnih vremenskih uslova i novih rekordnih temperatura okeana.

“Mnoge naše prognoze pokazuju da nam stiže “El Ninjo”, rekao je klimatolog sa Univerziteta Monash, profesor Dietmar Dommenget. Ako se to desi, novi toplotni rekordi će ove godine biti oboreni kako u okeanima, tako i na kopnu, zaključio je Dommenget.

Izvor: Agencije