Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve osuđen na kućni pritvor

Mitropolit Pavel osuđen je na kućni pritvor nakon saslušanja na osnovu optužbi da je veličao ruske snage i poticao vjerske podjele, što on negira.

Ukrajinske vlasti su naredile redovnicima da najkasnije do srijede isele iz samostana, što su oni odbili učiniti Foto: Reuters

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Pavel osuđen je na kućni pritvor nakon saslušanja na osnovu optužbi da je veličao ruske snage i poticao vjerske podjele, objavila je Crkva.

Kijev je dao naredbu pripadnicima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napusti samostan Kijevsko-pečerske lavre jer je smatra proruski nastrojenom i saradnicom Moskve, a što UPC opovrgava, prenosi Hina.

U izjavi UPC navodi da je sud naredio mitropolitu Pavel da nosi elektroničku narukvicu.

Novinske agencije Interfax Ukraine i Ukrinform prenose da je dobio 60 dana kućnog pritvora.

‘Vjerujem u politički poredak’

Prema ukrajinskim sigurnosnim službama mitropolit je osumnjičen da je “opravdao oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i veličao njene sudionike”, kao i da je “narušio ravnopravnost građana na osnovu njihove rase, nacionalnosti i vjere”.

“Nisam išta učinio. Vjerujem u politički poredak”, rekao je Pavel novinarima nakon odluke suda.

Ranije u subotu kada su ga privodili, mitroplit je rekao da “osuđuje sve pokušaje protiv naše države i ono što su Rusija (i Vladimir) Putin učinili je neopravdano”.

Tužiteljstvo kaže da su kućni pritvor i elektronički nadzor mjere opreza i da će se sudski postupak nastaviti.

Ukrajinske vlasti privele su i ispitale mitropolita Pavela tri dana nakon što su on i njegovi redovnici dobili obavijest o iseljenju iz samostana usred sukoba između Ukrajine i Rusije.

Raskid sa Ruskom pravoslavnom crkvom

Samostan Kijevo-pečerska lavra iz 11. stoljeća nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a, sjedište je UPC-a koja je do ruske invazije u februara 2022. bila u nadležnosti Moskovske patrijaršije.

Ta je Crkva u maju proglasila raskid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom čiji je patrijarh Kiril branio rat protiv Ukrajine. Međutim, vlada u Kijevu misli da je ta Crkva zapravo ovisna o Moskvi.

Ukrajinske vlasti su naredile redovnicima da najkasnije do srijede isele iz samostana, što su oni odbili učiniti.

Većina ukrajinskih pravoslavaca pripada zasebnom ogranku, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, osnovanoj prije četiri godine ujedinjenjem ogranaka nezavisnih od Moskve.

Izvor: Agencije