U Gruziji povučen zakon o ‘stranim agentima’

Nakon dviju noći nasilnih protesta, gruzijska vladajuća stranka saopštila je da odustaje od prijedloga zakona o ‘stranim agentima’.

Gruzijska opozicija dugo je kritikovala Gruzijski san zbog onoga što vidi kao pretjeranu bliskost s Moskvom (EPA)

Gruzijska vladajuća stranka saopštila je da odustaje od prijedloga zakona o “stranim agentima” nakon dviju noći nasilnih protesta protiv onoga za što protivnici kažu da je autoritaran zaokret inspirisan Rusijom koji ugrožava nade u priključenje zemlje Evropskoj uniji.

Vladajuća stranka Gruzijski san objavila je u saopštenju da će “bezuslovno povući prijedlog zakona koji smo podržavali bez rezervi”, piše Retuters, prenosi Hina.

Navela je potrebu smanjenja “sukoba” u društvu odbacujući uz to “laži” koje je o prijedlogu zakona rekla “radikalna opozicija”.

Prema tom zakonu sve gruzijske organizacije koje iz inostranstva dobiju više od 20 posto svojih prihoda trebale bi se registrovati kao “strani agenti” ili bi bile kažnjene.

Gruzijski san prije je rekao da je zakon nužan kako bi se razotkrili kritičari Gruzijske pravoslavne crkve, jedne od najmoćnijih institucija u zemlji.

EU pohvalila odluku o povlačenju

Delegacija Evropske unije pohvalila je odluku o povlačenju zakona objavivši na Twitteru: “Pozdravljamo objavu vladajuće stranke o povlačenju nacrta zakona o ‘stanom utjecaju’.

“Ohrabrujemo sve političke vođe u Gruziji da nastave proevropske reforme, na inkluzivan i konstruktivan način”, stoji u objavi na Twitteru.

Na zajedničkom brifingu koji su održale opozicione stranke nakon što je prijedlog zakona povučen, Giga Lemonjala, predstavnik stranke Droa, rekao je da će se protesti nastaviti dok vlada službeno ne osudi prijedlog zakona o stranim agentima i oslobodi sve koji su pritvoreni za vrijeme protesta.

Parlament je prvobitno odobrio nacrt zakona u utorak, ali su se deseci hiljada demonstranata zatim okupili ispred parlamenta, te ponovno u srijedu. Neki demonstranti bacali su benzinske bombe, kamenje i plastične boce na policiju.

Razbijen je najmanje jedan prozor na zgradi parlamenta, a policijski automobil je prevrnut. Policija je upotrijebila suzavac, šok granate i vodene topove kako bi rastjerala okupljene, a rekla je da je tokom protesta u utorak uhapšeno 77 ljudi.

Kritike zbog pretjerane bliskosti s Moskvom

Protivnici prijedloga zakona, uključujući gruzijsku predsjednicu Salome Zourabišvili, koja je rekla da će upotrijebiti pravo veta, uporedili su ga s ruskim zakonom iz 2012., koji je korišten za suzbijanje neslaganja s vlasti.

Gruzijska vlada kaže da je zakon sastavljen po uzoru na američke zakone o stranim agentima koji su na snazi od 1930-ih.

Gruzijska opozicija dugo je kritikovala Gruzijski san zbog onoga što vidi kao pretjeranu bliskost s Moskvom. Rusija je podržavala separatiste u odcijepljenim gruzijskim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Nacrt zakona razljutio je pristalice gruzijskog članstva u Evropskoj uniji, nakon što su zvaničnici EU osudili nacrt zakona i rekli da će zakomplikovati put Gruzije ka pridruživanju bloku.

Evropska unija prošle godine odbila je Gruziji dodijeliti status kandidata uz Moldaviju i Ukrajinu, navodeći kao razlog zastoj političkih i pravosudnih reformi.

Izvor: Agencije