WHO revidira preporuke za vakcinu protiv COVID-19

Glavni cilj vakcinacije je zaštititi one koji su u opasnosti od ozbiljne bolesti i smrti, dok zdrava djeca i adolescenti nisu prioritet.

U grupu visokog prioriteta uključene su starije osobe (EPA)

Dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) revidira svoje preporuke za vakcinaciju protiv COVID-19, zdravoj djeci i adolescentima možda neće nužno biti potrebna vakcina, ali starije i rizične grupe mogu dobiti dopunsku dozu šest do 12 mjeseci nakon njihove posljednje vakcinacije.

Iz WHO-a je navedeno da je Savjetodavna grupa SAGE revidirala svoju mapu vakcinacije dajući prioritet zaštiti onih s najvećim rizikom od smrti i ozbiljne bolesti, prenosi Anadolija.

Iako postoje revidirane preporuke o dopunskim dozama i njihovim intervalima u vakcinaciji, navedene su tri prioritetne grupe za vakcinaciju protiv COVID-19 – visoka, srednja i niska.

U grupu visokog prioriteta uključene su starije osobe, dok su u grupu srednjeg prioriteta bile uključene i zdrave odrasle osobe (ispod 50-60 godina) bez bolesti, a u grupu niskog prioriteta zdrava djeca i adolescenti od šest do 17 godina.

Visok nivo imuniteta

S obzirom na visok nivo imuniteta stanovništva širom svijeta zbog široko rasprostranjene infekcije i vakcinacije, glavni cilj vakcinacije je zaštiti one koji su u opasnosti od ozbiljne bolesti i smrti.

Dodatna doza šest ili 12 mjeseci nakon posljednje vakcine preporučena je za starije odrasle osobe i mlade s drugim značajnim faktorima rizika u populacijskoj grupi visokog prioriteta.

Iako se ne preporučuje vakcinacija zdrave djece i adolescenata u grupi niskog prioriteta, navedeno je da bi zemlje trebale razmotriti vakcinaciju na osnovu faktora kao što su opterećenje bolesti i troškovi za ovu grupu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada