U Njemačkoj najavljen sveobuhvatan štrajk u saobraćaju

Jednodnevnim štrajkim upozorenja bio bi pogođen cjelokupni međugradski željeznički saobraćaj, gotovo cjelokupni gradski saobraćaj, kao i većina aerodroma.

Prema podacima Udruženja aerodroma, štrajkom bi u ponedjeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika (EPA - Ilustracija)

Sindikat zaposlenih u njemačkom javnom sektoru Ver.di i sindikat željezničara najavili su za ponedjeljak opći jednodnevni štrajk saobraćajnog sektora u Njemačkoj koji će potpuno paralisati željeznički, zrčni i pomorski saobraćaj.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru Ver.di i sindikat zaposlenih na željeznici EVG najavili su za taj dan jednodnevni štrajk upozorenja kojim bi bio pogođen cjelokupni međugradski željeznički saobraćaj, gotovo cjelokupni gradski saobraćaj, kao i većina aerodroma, prenosi Tanjug pisanje njemačkih medija.

Štrajk obuhvata i vodni saobraćaj u Njemačkoj te uprave autoputeva.

Prema podacima Udruženja aerodroma, štrajkom bi u ponedjeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će saobraćaj biti poremećen i do sredine sedmice.

Sindikati zahtijevaju veće plate

Predstavnik Njemačke železnice (DB) pozvao je putnike da odgode putovanja ako je to moguće ili da ih pomjere na dan prije ili nakon štrajka.

Sindikati zahtijevaju veće plate, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plate. Sindikat Ver.di za 2,5 miliona zaposlenih traži povećanja od 10,5 posto.

Njemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk, naglašavajući da ne želi da se miješa u pregovore poslodavaca i sindikata.

“Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Njemačkoj”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit. On je istovremeno na učesnike u pregovorima apelovao da što prije pronađu rješenje kako bi utjecaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Izvor: Agencije