Bundestag donio zakon o smanjenju zastupničkih mjesta

Zbog sve većeg broja dodatnih i kompenzacijskih mandata, Njemački parlament je posljednjih godina narastao na rekordnih 736 zastupnika.

Broj zastupnika u Bundestagu bit će ograničen na 630 (EPA)

Bundestag je u petak glasovima stranaka vladajuće koalicije prihvatio sporne promjene Izbornog zakona kojim bi broj zastupnika u Bundestagu bio smanjen i ograničen na 630.

“Za promjenu Izbornog zakona je glasalo 400 zastupnika, 261 je bio protiv“, objavila je potpredsjednica Njemačkog parlamenta Aydan Oezoguz, prenosi Hina.

Zakon predviđa ukidanje takozvanih dodatnih i kompenzirajućih mandata, koji nastaju kada jedna stranka preko direktnih glasova za kandidata osvoji više zastupničkih mjesta nego što joj pripada prema glasovima koji se dobivaju za stranke.

Na saveznim parlamentarnim izborima birači u Njemačkoj daju dva glasa: prvi za kandidata, a drugi za stranku.

Zbog sve većeg broja dodatnih i kompenzacijskih mandata, Bundestag je posljednjih godina narastao na rekordnih 736 zastupnika.

Ustavni sud Njemačke je u više navrata kritizirao praksu dodatnih mandata i od vlasti zatražio promjene.

Porast mandata u Bundestagu su zbog troškova kritizirala i udruženja poreznih obaveznika.

Novim zakonom će biti moguće da neki kandidat, uprkos tome što je izabran u svom izbornom krugu, ne postane zastupnik ako taj izbor ne bude potvrđen i putem stranačkih glasova.

Promjene bi mogle posebno pogoditi CSU

Opozicija je kritizirala ove promjene, koje bi mogle posebno pogoditi Kršćansko-socijalnu uniju (CSU), koja predstavlja demokršćansku opciju u Bavarskoj i čiji zastupnici u Bundestag po pravilu ulaze putem direktnih mandata.

Sličan je slučaj i sa strankom Ljevica (Die Linke) koja u aktuelnom sazivu Bundestaga bez direktnih mandata ne bi bila uopće zastupljena zbog toga što nije prešla izborni prag od pet posto.

“Plan socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade direktno dovodi u pitanje egzistenciju CSU-a“, rekao je tokom rasprave u Bundestagu predvodnik CSU-ove parlamentarne grupe Alexander Dobrindt.

Predvodnik stranke Ljevica u Bundestagu Jan Korte smatra da vladajuća Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) “želi eliminirati kritiku s lijevog spektra u Bundestagu“.

Premijer Bavarske i predsjednik CSU-a Markus Soeder je prije nekoliko dana najavio tužbu pred Ustavnim sudom Njemačke u slučaju prihvatanja zakona.

Izvor: Agencije