Wang i Lavrov potvrdili posvećenost razvoju rusko-kineskih odnosa

Kina ostaje posvećena razvoju odnosa sa Rusijom, u trenutku nestabilne situacije u svijetu, rekao je Wang Yi, šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Moskvi.

Lavrov je tokom sastanka naglasio da Moskva i Peking pokazuju koheziju i spremnost da djeluju u odbrani interesa onog drugog (Reuters)

Kina ostaje posvećena razvoju odnosa sa Rusijom, u trenutku nestabilne situacije u svijetu, rekao je direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Wang Yi, šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka u Moskvi.

„Bez obzira na to kako se međunarodna situacija može promijeniti, Kina ostaje posvećena održavanju pozitivnih trendova u razvoju odnosa sa Rusijom“, rekao je Wang, prenosi TAS S.

On je Lavrovu kazao i da se nada da će postići nove sporazume.

“Spreman sam da razmijenim mišljenja sa vama, dragi prijatelju, o pitanjima od zajedničkog interesa i očekujem da postignemo nove sporazume”, rekao je Wang.

Lavrov: Kina i Rusija pokazuju koheziju

Lavrov je tokom sastanka naglasio da Moskva i Peking pokazuju koheziju i spremnost da djeluju u odbrani interesa onog drugog.

“Naši odnosi se razvijaju sigurno i dinamično, i uprkos velikim turbulencijama na svjetskoj sceni, pokazujemo solidarnost i spremnost da štitimo interese jedni drugih na osnovu poštovanja međunarodnog prava i centralne uloge UN-a”, rekao je ruski ministar.

Lavrov je čestitao Wang Yiu na imenovanju na visoku funkciju direktora Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK).

“Uvjeren sam da će vaš rad na vašoj novoj funkciji dodatno ojačati kontinuitet rusko-kineskih odnosa strateške interakcije i sveobuhvatnog partnerstva”, kazao je šef ruske diplomatije, prenosi TAS S.

Sastanak Wanga i Patruševa

Kina je saopćila da se njen najviši diplomat, Wang Yi, sastao s ruskim šefom sigurnosne službe i da su se obje strane složile da mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji treba odlučno podržati, te se protive uvođenju “mentaliteta” hladnog rata.

Sastanak dolazi u jeku nastojanja Rusije da osigura podršku saveznika za njen rat protiv Ukrajine, i zapadanih sankcija Moskvi zbog tog rata.

Wang se sastao s čelnicima Kinesko-ruskog mehanizma za strateško sigurnosno savjetovanje i sekretarom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim, a obje su strane razgovarale o načinima poboljšanja globalnog upravljanja, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dvije su strane razmijenile mišljenja o situaciji u Ukrajini, navodi se u saopćenju, bez navođenja detalja, piše Reuters a prenosi Hina.

‘Multipolarizacija svijeta’

Dodaje se kako su dvije strane izrazile spremnost na zajedničko prakticiranje “istinskog multilateralizma, suprotstavljanje svim oblicima jednostranog nasilja i promicanje demokratizacije međunarodnih odnosa i multipolarizacije svijeta”.

Wang se u sklopu posjete Moskvi u srijedu treba sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne isključuje susret Wanga i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši da “ima puno toga za razgovarati”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada