UN planira smanjiti pomoć u hrani za Rohinja izbjeglice

Gotovo 730.000 Rohinja, progonjene muslimanske manjine iz mijanmarske savezne države Rakhine, pobjeglo je u Bangladeš 2017. pred napadom vojske, za koji Ujedinjeni narodi tvrde da je izvršen s genocidnom namjerom.

Rohinjama je zabranjeno da rade kako bi dopunili svoj prihod, a Bangladeš je podigao ograde oko logora koje ih sprečavaju da odu (Reuters)

Ujedinjeni narodi planiraju smanjiti pomoć u hrani Rohinja izbjeglicama u Bangladešu, okrivljujući nedostatak sredstava, za šta su agencije upozorile u petak da bi produbile nesigurnost u dostavi hrane i pothranjenost u najvećem izbjegličkom naselju na svijetu.

Gotovo 730.000 Rohinja, progonjene muslimanske manjine iz mijanmarske savezne države Rakhine, pobjeglo je u Bangladeš 2017. godine pred napadom vojske, za koji UN tvrdi da je izvršen s genocidnom namjerom, prenosi Fena.

Uključujući druge koji su otišli u prethodnim valovima, skoro milion izbjeglica živi u kolibama napravljenim od bambusa i plastičnih ploča.

Svjetski program hrane (WFP) saopćio je da će od narednog mjeseca smanjiti vrijednost svoje pomoći u hrani na 10 dolara po osobi sa 12 dolara.

Budžeti donatora opterećeni su zbog pandemije, ekonomske krize i drugih kriza širom svijeta.

Ogromne i dugotrajne posljedice

WFP je apelirao na hitno finansiranje u iznosu od 125 miliona dolara, upozoravajući na “ogromne i dugotrajne” posljedice po sigurnost dostave hrane i prehranu u logorima punim neuhranjenim osobama, u kojima više od trećine djece zaostaje u razvoju i ima manju tjelesnu težinu.

“To što međunarodna donatorska zajednica sada okreće leđa pola miliona Rohinja djece i njihovim porodicama zaista pokazuje granice svoje posvećenosti nekim od najranjivijih ljudi na svijetu”, navodi se u saopćenju izjava Onna Van Manena, direktora humanitarne organizacije Save the Children u Bangladešu.

Dvojica specijalnih izvjestitelja UN-a, Michael Fakhri i Thomas Andrews, upozorili su na “razorne posljedice” nedostatka sredstava, rekavši da je “nesavjesno” smanjiti obroke neposredno uoči muslimanskog mjeseca ramazana, objavila je agencija UN-a za ljudska prava u saopćenju.

Rezovi bi mogli dovesti do toga da veći broj Rohinja poduzme očajničke mjere u potrazi za poslom, tvrdi Mohammed Mizanur Rahman, povjerenik za pomoć izbjeglicama i repatrijaciju Bangladeša, koji ima sjedište u Cox's Bazaru, pograničnom okrugu u kome izbjeglice žive.

Rohinjama je zabranjeno da rade kako bi dopunili svoj prihod, a Bangladeš je podigao ograde oko logora koje ih sprečavaju da odu.

Sve veći broj bježi u zemlje poput Malezije i Indonezije putem opasnih i često fatalnih putovanja brodom, jer nasilni zločini doprinose dugogodišnjim problemima kao što su nedostatak mogućnosti za obrazovanje i posao i sumorni izgledi za povratak u Mijanmar pod vojnom upravom.

‘Kako ćemo preživjeti?’

Čamac sa 69 Rohinja pristao je u četvrtak u indonezijskoj pokrajini Aceh, objavila je agencija UN-a za izbjeglice.

“Na tek nekoliko mjesta u kojima sam radio stanovništvo kampova imalo je oskudne mogućnosti poput Rohinje danas”, kazao je za Reuters John Aylieff, regionalni direktor WFP-a za Aziju i Pacifik.

“Nezamislivo je da bi se ta populacija, sa svime što je prošla i s tako malo drugih mogućnosti i opcija, povrh svega suočila sa smanjenjem obroka”, dodao je.

Arif Ullah, 18-godišnji izbjeglica koji živi u logorima, rekao je da je postojeći dodatak za hranu jedva dovoljan.

“Ako se dodatno umanji, kako ćemo preživjeti?”, upitao je Ullah.

Izvor: Agencije