Ukrajina i kinesko-američke napetosti u središtu sigurnosne konferencije u Minhenu

Ovo je prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća da Rusija neće biti prisutna na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika i stručnjaka o glavnim izazovima međunarodne sigurnosti.

Ukupno više od stotinu država šalje svoje predstavnike u Minhen, uključujući više od trideset ministara odbrane i 50 ministara vanjskih poslova (EPA)

Rat u Ukrajini, gotovo godinu dana nakon ruske invazije i pojačane napetosti između Kine i SAD-a bit će u središtu sigurnosne konferencije koja danas počinje u Minhenu.

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron su među 45 šefova država i vlada koji stižu na jedan od najvećih skupova o globalnoj sigurnosti.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, šef NATO-a Jens Stoltenberg i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi također dolaze u Minhen koji će u iduća tri dana postati centar međunarodne diplomatije, piše Hina.

Dok se Ukrajina suočava s novom ruskom ofanzivom, zapadni čelnici bi trebali potvrditi svoju predanost podršci Kijevu koliko god bude potrebno da se odbije ruska agresija, koja je počela 24. februara 2022.

Organizatori su objavili da ruska vlada zbog invazije na susjednu zemlju nije pozvana u Minhen. To je prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća da Moskva neće biti prisutna na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika i stručnjaka o glavnim izazovima međunarodne sigurnosti.

Nismo željeli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi dati platformu za širenje propagande, rekao je početkom mjeseca direktor konferencije Christoph Heusgen u Berlinu. Iz konferencije je ove godine isključen i Iran.

‘Tržnica ideja’

Očekuje se da će istaknuto mjesto u raspravama imati i napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, pogoršane nadlijetanjem kineskog balona nad američkim teritorijem.

Šef kineske diplomatije Wang Yi će održati govor u kojem će pojasniti stajališta Pekinga o gorućim međunarodnim pitanjima, objavilo je njegovo ministarstvo. Kina nastavlja podržavati Putina, smatrajući da su SAD i NATO glavni krivci za rat u Ukrajini.

Ukupno više od stotinu država šalje svoje predstavnike u Minhen, uključujući više od trideset ministara odbrane i 50 ministara vanjskih poslova, među kojima je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

Od prve konferencije 1963, Minhen služi kao svojevrsna “tržnica ideja” na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenut u vrijeme Hladnog rata, skup im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof u kojem se održava pruža im zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto “izgradnja mira putem dijaloga”.

Izvor: Agencije