Američka vojska pronašla senzore iz kineskoga balona

Posade su uspjele izvući značajne krhotine sa mjesta pada, uključujući sve identificirane dijelove prioritetnih senzora i elektronike, kao i velike dijelove strukture.

Kineski balon letio je sedam dana iznad SAD-a i Kanade prije nego što je srušen (EPA)

Američka vojska je saopćila kako je pronašla ključnu elektroniku iz kineskog balona kojeg je 4. februara srušio američki borbeni avion u blizini obale Južne Karoline, uključujući ključne senzore koji su vjerovatno korišteni za prikupljanje obavještajnih podataka.

“Posade su uspjele izvući značajne krhotine sa mjesta[pada balona], uključujući sve identificirane dijelove prioritetnih senzora i elektronike, kao i velike dijelove strukture”, navodi se u saopćenju Sjeverne komande američke vojske, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kineski balon, za koji Peking negira da je bio špijunski uređaj, proveo je sedmicu leteći iznad Sjedinjenih Američkih Država i Kanade prije nego što je predsjednik Joe Biden naredio da se sruši.

Zbog te epizode zategnuli su se odnosi između Washingtona i Pekinga, zbog čega je glavni američki diplomata odgodio put u Kinu.

To je, također, rezultiralo time da američka vojska pretražuje nebo u potrazi za drugim objektima koji nisu bili uhvaćeni radarom te su se dogodila tri obaranja u tri dana između petka i nedjelje.

Lloyd: Ne predstavljaju vojnu prijetnju

Američka vojska i Bidenova administracija priznali su da mnogo toga o najnovijim objektima bez ljudske posade ostaje nepoznato, uključujući kako ostaju u zraku, ko ih je izgradio i jesu li možda prikupljali obavještajne podatke.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin pokušao je u ponedjeljak umiriti Amerikance u vezi s rizicima koje predstavljaju neidentificirani objekti.

“Želim uvjeriti Amerikance da ti objekti ne predstavljaju vojnu prijetnju nikome na terenu”, rekao je on obraćajući se novinarima dok je slijetao u Brisel, na okupljanje ministara odbrane zemalja članica NATO-a.

“Oni, međutim, predstavljaju rizik za civilnu avijaciju i potencijalnu obavještajnu prijetnju”, dodao je.

Američka vojska je saopćila da je ciljanje najnovijih objekata bilo teže nego rušenje kineskog špijunskog balona, s obzirom da su bili manji te je nedostajao tradicionalni radarski potpis na objektima.

Kao primjer poteškoća, najnovije obaranje neidentificiranog objekta koji je u nedjelju srušio borbeni avion F-16 uključilo je dvije rakete – nakon što jedna od njih nije uspjela srušiti metu, kazao je američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman.

Trudeau vidi vezu među incidentima

Austin je rekao da američka vojska još nije pronašla ostatke tri posljednja srušena objekta, od kojih je jedan pao blizu obale Aljaske.

Još jedno obaranje dogodilo se iznad teritorija Yukona u Kanadi.

Američki zvaničnici odbili su povezati incidente.

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je u ponedjeljak da su četiri zračna objekta srušena proteklih dana nekako povezana, ne navodeći detalje.

“Očito postoji neka vrsta uzorka, činjenica da smo to viđali protekle sedmice u značajnoj mjeri razlog je za zanimanje i veliku pažnju”, rekao je on na konferenciji za novinare u Whitehorseu, glavnom gradu Yukona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada