Njemačka uočila porast aktivnosti iranskih obavještajnih službi

Unutrašnja obavještajna služba Njemačke uočila je porast špijuniranja prognanih Iranaca koji žive u Njemačkoj.

Vlasti Irana smatraju opozicione grupe i pojedince prijetnjom daljem postojanju režima, navodi njemačka vlada (EPA)

Njemačka vlada priznala je porast špijuniranja iranskih obavještajnih agenata nad prognanim Irancima koji žive u Njemačkoj od početka masovnih protesta prošle godine, objavio je list Welt am Sonntag.

Nemiri širom zemlje izazvani smrću mlade žene koju je prošle godine pritvorila iranska policija za moral doveli su do “sve većeg broja naznaka mogućeg špijuniranja opozicionih događaja i pojedinaca” u Njemačkoj, saopćila je Vlada u odgovoru na zahtjev za informacijama od stranke krajnje ljevice Linke.

“Vlasti Irana smatraju opozicione grupe i pojedince prijetnjom daljem postojanju režima”, navodi Vlada u svom odgovoru, prenosi Fena.

Identificirano 160 osumnjičenih

U njemu se navodi da je unutrašnja obavještajna služba zemlje identificirala 160 osoba koje su povezane s Njemačkom, kao i s Iranskom revolucionarnom gardom.

“Ogromne špijunske aktivnosti Revolucionarne garde usmjerene su posebno protiv proizraelskih i projevrejskih ciljeva u Njemačkoj”, navodi se u novinama.

Demonstracije, koje su prvi put izbile u septembru zbog smrti 22-godišnje Kurdkinje koju je policija privela namećući stroge restrikcije Islamske Republike na žensko odijevanje, pretvorile su se u najveće proteste u posljednjih nekoliko godina, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije