Istraga otkriva da je Izrael znao za ‘Potop Al-Aksa’ i njegov neuspjeh da se suoči s tim

U novoj istrazi koju je objavio list Haaretz detaljno se opisuje šta se dešavalo tokom noćnih sati koji su prethodili napadu.

Prema istrazi, obavještajci su izdavali upozorenja prije napada otpora (AP)

Izraelska okupaciona vojska mogla je da spriječi napad koji je palestinski otpor pokrenuo na okolna naselja Gaze 7. oktobra, a koji je doveo do smrti 1.200 vojnika i doseljenika.

Ali vojska se nije pokrenula, ili se je pokrenula, ali nije uspjela da odbije napad, prema novoj istrazi koju je objavio list Haaretz, u kojoj se detaljno opisuje šta se dešavalo tokom noćnih sati koji su prethodili napadu.

Prema istrazi, obavještajci su izdavali upozorenja prije napada otpora, ali okupaciona vojska nije evakuisala prisutne na koncertu koji se održavao na otvorenom u blizini naselja Raim.

Visoki vojni zvaničnici ušli su u hitne konsultacije noć prije početka operacije Potop Al-Aksa, ali niko od vojnih zvaničnika nije upozorio organizatore ili učesnike festivala; devet sati niko ništa nije poduzeo na spašavanju ljudi.

Istraga je navela da su izraelske snage sigurnosti dobile dovoljno upozorenja koja ukazuju da se Hamas sprema da izvrši napad unutar izraelskih naselja.

Zagonetno je to što je Divizija Gaza odobrila festival, a kada je saznala za upozorenja, niko iz vojske nije obavijestio hiljade učesnika o opasnosti niti od njih tražio da prekinu festival.

Prema istrazi, u napadu palestinskog otpora ubijeno je 360 ​​prisutnih na koncertu, a 40 ih je odvedeno u zarobljeništvo u Gazu.

Međutim, druga istraga je ranije otkrila da je izraelska vojska bila ta koja ih je ubila u zračnim napadima s ciljem sprječavanja pripadnika otpora da neke od njih odvedu u zarobljeništvo u Gazu.

Jedan od organizatora je rekao da bi, da su dobili upozorenje sat vremena prije napada, uspjeli evakuisati mjesto i spasiti prisutne od smrti i zatočeništva.

Dešavanja od 12:00 i 15:00

Prvi sastanak vojske bio je telefonski i održan je oko ponoći i uključivao je visoke zvaničnike Službe unutrašnje sigurnosti (Shin Bet) i Vojne obavještajne službe, zajedno sa šefom operativnog ogranka vojske, generalom Odedom Basiukom, načelnikom Južne komande, Generalmajorom Yaronom i drugim višim oficirima.

O hitnim upozorenjima i konsultacijama obaviješten je načelnik generalštaba Herzi Halevy.

Drugi sastanak je održan u subotu u 03:00 ujutro i uključivao je šefa Shin Beta Ronena Bara.

Nakon ovog sastanka, vojska je odlučila prihvatiti mišljenje Shin Beta da je Hamas samo izvodio manevre, a ne pripremao napad unutar Izraela.

Kao rezultat zabrinutosti obavještajnih službi, vojska se složila da će južne vojne snage ostati u stanju pripravnosti, u slučaju da Hamas krene u napad.

U istrazi je navedeno da je komandant Sjeverne brigade divizije Gaza, pukovnik Haim Cohen, bio svjestan upozorenja kada je ranije potpisao dozvolu za održavanje koncerta.

Nakon drugog sastanka, komandant baze Palmachim, general Omri Do, dobio je naredbu da pojača praćenje kretanja u Gazi putem dronova.

Pozivanje operatera dronova tokom vikenda znači postojanje neposredne opasnosti.

Kasnije je Shin Bet zaključio da je njegovo mišljenje kako je Hamas samo provodio obuku bilo isuviše slobodno, te je poslao poseban tim u naselje Nahal Oz kako bi spriječio bilo kakve eventualne operacije zarobljavanja koje bi se mogle dogoditi.

Konkretno, okupaciona vojska je odlučila da dio snaga stavi u stanje pripravnosti kako bi se privremeno suprotstavile svakom eventualnom upadu, a zatim bi specijalne snage bile pozvane da djeluju, u slučaju potrebe.

Službenica za nadzor u naselju Kissufim prijavila je prisustvo sumnjive osobe u blizini ograde koja razdvaja Gazu i Izrael.

Potom su na to mjesto stigle snage iz brigade Golani i ispalile suzavac, a zatim otišle i zamolile regrutkinju da bude precizna (sigurna) kada traži mobilizaciju oružanih snaga.

Dešavanja od 4:00-6:30

U 04:00 ujutro, zbog zabrinutosti službi sigurnosti, malim timovima antiterorističkih snaga rečeno je da budu u pripravnosti do zore.

Prema informacijama do kojih je Haaretz došao prvi put, do 05:00 ujutro snage iz Golani brigada pozicionirale su se na osmatračnice kod ograde naselja Nahal Oz, “jer se neko približavao granici”.

Snage su krenule prema mjestu džipom, ali su na putu dobile naređenje od svojih komandanata da se ne približavaju ogradi zbog straha od protutenkovskih granata ili projektila ispaljenih iz Gaze.

Tokom cijele noći niko iz vojske ili Shin Beta nije došao na mjesto gdje se održavao koncert, kako bi obavijestio odgovorne o nadošlim sigurnosnim problemima, navodi list.

Ali u 6:30 ujutro organizatori festivala otkrili su da zaštitne snage nisu stacionirane u blizini ograde.

Jedan od komandanata je za list Haaretz rekao da interventne snage niko nije obavijestio o održavanju festivala te noći.

Trenutak kolapsa

Pripadnici Brigada Al-Qassama brzo će uništiti ogradu, a festival je još uvijek trajao.

List navodi da su borci Al-Qassama ubili policajce, zaštitare i stotine civila (doseljenika).

Prema pisanju lista, pripadnici osiguranja pokušali su da se suprotstave vojnicima otpora, ali nisu izdržali dugo.

U 07:00 ujutro, organizatori festivala kontaktirali su vojne vlasti i razgovarali sa potpukovnikom Eladom Zindanijem, načelnikom Komande Home Fronta u diviziji Gaza, i ispričali mu šta se dešava.

U to vrijeme, Divizija Gaza je bila u rastroju, pa je Zindani odgovorio da nije u mogućnosti pomoći i predložio organizatorima da se sami brane. Niko od vojske nije stigao na mjesto festivala prije 03:00 uvečer.

Prethodno je portparol izraelske vojske rekao da su trenutno fokusirani na rat, ali je naglasio da će biti sprovedena detaljna istraga o tome šta se dogodilo 7. oktobra i da će detalji biti otkriveni u dogledno vrijeme.

Izvor: Al Jazeera i agencije