Pismena izjava da se priznaje pravo Izraela na postojanje je uvjet za njemačko državljanstvo

Zapad generalno pruža izuzetnu podršku Izraelu u ratu protiv Palestinaca, no Njemačka je u tome posebna.

Demonstranti u Berlinu s palestinskom zastavom (Reuters)

Zabilježena je nezapamćena podrška Zapada Izraelu u ratu koji vodi u Pojasu Gaze, a koja se manifestuje kroz negiranje zločina koji se svakodnevno emituju u medijima. Ovaj rat je dobio sveobuhvatnu podršku SAD-a i Evrope na različitim nivoima: vojnom, političkom, medijskom i obavještajnom.

Iako Zapad, generalno, pruža izuzetnu podršku Izraelu u ratu protiv Palestinaca, Njemačka je u tome posebna. Ministrica unutrašnjih poslova pokrajine Saksonija-Anhalt u istočnoj Njemačkoj donijela je odluku prema kojoj zahtjev za njemačko državljanstvo mora sadržavati pismenu izjavu podnosioca da priznaje pravo Izraela na postojanje.

Prema novoj odluci ministrice Tamare Zieschang, podnosioci zahtjeva za njemačko državljanstvo, prije dobijanja državljanstva, moraju pismeno izjaviti da “priznaju pravo Izraela na postojanje i osuđuju sve napore usmjerene protiv postojanja te države”.

U pismu ministricice, koje je uputila lokalnim vlastima u državi, stoji da je potrebno obratiti pažnju na to da li postoje pokazatelji antisemitskih stavova kod podnosioca zahtjeva za dobijanje njemačkog državljanstva, a uključuju i uskraćivanje Izraelu prava na postojanje.

Lokalnim vlastima su date preporuke da odrede izraze koji se koriste za priznavanje Izraelu prava na postojanje. Vladina uredba dodaje da se uvjerenje o državljanstvu ne bi trebalo izdavati podnosiocima zahtjeva koji odbiju potpisati takvu izjavu.

‘Vrhovni državni interes’

Prema oksfordskom rječniku, reason of state (državni razlog) je izraz koji koriste vlade kada se u odluci koju donesu odstupa od principa poput otvorenosti, pravičnosti i kredibiliteta.

Ovaj izraz je nedavno upotrijebljen u govoru njemačkih političara kako bi opravdali svoju duboku pristrasnost Izraelu, uprkos ratnim zločinima koje čini u Gazi.

Od početka trenutnog rata, koji je rezultirao smrću više od 16.000 palestinskih civila, većinom djece i žena, njemački kancelar Olaf Schulz je više puta upotrijebio ovaj termin. Bivša kancelarka Angela Merkel spomenula je ovaj termin tokom svog govora u Knesetu tokom posjete Izraelu 2008. godine.

Njemački radiodifuzni servis Deutsche Welle naveo je da njemački političari smatraju da je sigurnost Izraela “vrhovni državni interes” za Njemačku, jer Njemačka ima posebnu historijsku odgovornost da zaštiti jevrejski narod i podrži državu Izrael nakon počinjenog holokausta.

I ranije je njemačka policija u raznim regijama sprečavala podizanje palestinske zastave i nošenje kefije.

Od početka trenutnog rata, širom Njemačke se organiziraju demonstracije kojima se traži primirje. Nakon što je vlada zabranila demonstracije, neke su se odvijale bez izjava.

Pojavom narodnih pokreta solidarnosti, njemačke vlasti su intenzivirale svoju kampanju protiv njihovih aktivista. Sigurnosne snage su izvršile racije na desecima lokacija, hapseći desetke osoba pod izgovorom pružanja podrške Islamskom pokretu otpora (Hamasu) .

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada