Preminuo veteran njemačke politike Wolfgang Schaeuble

Okončana jedna od najdužih njemačkih političkih karijera u kojoj je pomogao svojoj državi da osigura mjesto u srcu Evrope.

Schaeuble je koristio invalidska kolica od 1990. godine nakon što su ga tri puta upucali u predizbornoj kampanji (Reuters)

Wolfgang Schaeuble, koji je bio član njemačkog Parlamenta više od pola stoljeća, preminuo je u 81. godini, okončavši jednu od najdužih njemačkih političkih karijera u kojoj je pomogao svojoj državi da osigura mjesto u srcu Evrope, prenosi agencija Fena pozivajući se Reuters.

Schaeuble, koji je proveo veći dio svoje karijere posvećen ponovnom ujedinjenju svoje države, a kasnije je bio ministar finansija bivše kancelarke Angele Merkel tokom dužničke krize u eurozoni, umro je u utorak, rekao je glasnogovornik Demohrišćanskih demokrata desnog centra (CDU) u srijedu.

Schaeuble je bio član CDU od 1965. i član Parlamenta od 1972. godine.

Kancelar Olaf Scholz je povodom smrti Schaeublea na društvenoj mreži napisao X: “Njemačka je izgubila oštrog mislioca, strastvenog političara i ogorčenog demokratu.”

Počast iz Francuske

Lider CDU-a Friedrich Merz izrazio je svoju duboku tugu zbog Schaeubleove smrti na X-u.

“U Wolfgangu Schaeubleu gubim najdražeg prijatelja i savjetnika kojeg sam ikada imao u politici”, napisao je on.

Počast je stigla i iz Francuske, gdje je ministar finansija Bruno Le Maire izrazio svoju “duboku tugu” na X-u.

Schaeuble je koristio invalidska kolica od 1990. godine nakon što su ga tri puta upucali u predizbornoj kampanji nekoliko dana nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada