Lukašenko: Rusija prebacila taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije precizirao koliko je nuklearnih bojevih glava prebačeno iz Rusije u Bjelorusiju niti gdje su one raspoređene.

Lukašenko je izjavio da je svrha raspoređivanja tog oružja odvraćanje eventualne agresije Poljske, članice NATO-a, na Bjelorusiju (AP)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u Sankt Peterburgu da je Rusija završila cjelokupnu isporuku taktičkog nuklearnog oružja njegovoj zemlji, a ta akcija izaziva ozbiljnu zabrinutost u susjednoj Poljskoj i drugim okolnim zemljama.

Na ekonomskom samitu zemalja okupljenih oko Rusije, Lukašenko je rekao da su isporuke završene u oktobru, ali nije precizirao koliko je nuklearnih bojevih glava prebačeno iz Rusije u Bjelorusiju niti gdje su one raspoređene, piše AP, prenosi Beta.

Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, koje je termonuklearno, uglavnom se stavlja na interkontinentalne balističke projektile, i može da sravni čitave gradove i šira područja oko njih, taktičko oružje je klasično atomsko, ima značajno manju snagu i namijenjeno je za upotrebu na bojnom polju.

Međutim, i ono, isto kao termonuklearno (hidrogensko) oružje proizvodi radijaciju koja ne poznaje granice između država.

‘Odvraćanje eventualne agresije Poljske’

Rusija od ranije govori da će zadržati kontrolu nad taktičkim oružjem u Bjelorusiji.

Lukašenko je izjavio da je svrha raspoređivanja tog oružja odvraćanje eventualne agresije Poljske, članice NATO-a, na Bjelorusiju.

Poljska opskrbljuje Ukrajinu, svog susjeda i susjeda Bjelorusije, oružjem, humanitarnom pomoći i daje joj političku podršku zbog toga što je tu zemlju 24. februara 2022. godine vojno napala Rusija i okupirala značajan dio njene teritorije. Poljska također podržava međunarodne sankcije uvedene Moskvi zbog rata koji vodi protiv Ukrajine.

Invazija na Ukrajinu dijelom je izvedena sa teritorije Bjelorusije, u kojoj Rusija ima stacionirane trupe. Međutim, nije utvrđeno da je bjeloruska vojska učestvovala u napadu.

Izvor: Agencije