Ubijen jedan od lidera Al-Shabaaba

Maalim Ayman je najpoznatiji po napadu na američko i kenijsko osoblje u Manda Bayu, zračnoj bazi u Keniji, 5. januara 2020. godine.

Borci Al-Shabaaba pokazuju oružje dok provode vojne vježbe u sjevernom Mogadišu (AP)

Maalim Ayman, jedan od lidera organizacije Al-Shabaab, koja djeluje u Somaliji i Keniji, ubijen je u zajedničkoj operaciji somalijskih i američkih snaga, izjavio je somalijski ministar informacija Daud Aweis.

“Ayman je odgovoran za planiranje nekoliko smrtonosnih terorističkih napada u Somaliji i susjednim zemljama”, naveo je Aweis na društvenim mreža, prenosi Tanjug.

Američki zvaničnici dodaju da je Ayman najpoznatiji po napadu na američko i kenijsko osoblje u Manda Bayu, zračnoj bazi u Keniji, 5. januara 2020. godine.

Ponuđena nagrada do 10 miliona dolara

Tada su ubijena trojica Amerikanaca, među kojima su bili jedan vojnik i dvojica civilna radnika, dok su ranjena još dvojica američkih vojnika i jedan civil, koji je radio pod ugovorom, saopćio je tada američki State Department.

Američka vlada je u januaru ponudila nagradu do 10 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do “hapšenja ili osuđivanja Aymana u bilo kojoj zemlji”.

Al-Shabaab je SAD proglasio terorističkom grupom 2008. godine, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 2010. godine.

Izvor: Agencije